Spune-mi ce muzică asculți, ca să-ți spun ce fel de manager ești

Muzica pe care o ascultăm este în strânsă legătură cu personalitatea noastră. Mai mult, potrivit unui studiu intitulat „Musical Preferences are Linked to Cognitive Styles”, stilurile muzicale pe care le preferăm influențează modul în care ne raportăm la oamenii din jur.

Cercetările efectuate în ultimul deceniu au susținut că preferințele noastre muzicale reflectă caracteristici explicite, cum ar fi vârsta, personalitatea sau valorile. Într-adevăr, rezultatele mai multor studii, realizate în ultimii ani, au arătat că trăsăturile de personalitate sunt strâns legate de preferințe. De exemplu, persoanele deschise către experiențe noi au tendința de a prefera, ca stiluri muzicale, blues sau jazz, pe când persoanele extrovertite tind să prefere muzica pop, soul sau electronică.

Cu toate acestea, studiile anterioare nu au arătat dacă există legături între preferințe muzicale și modul în care empatizăm sau sistematizăm. Acest lucru a fost însă cercetat de David M. Greenberg, Simon Baron-Cohen, David J. Stillwell, Michal Kosinski, Peter J. Rentfrow în „Musical Preferences are Linked to Cognitive Styles”, studiu publicat în revista Plos One.

„Această linie de cercetare evidențiază modul în care muzica este o oglindă a sinelui. Muzica este o expresie a ceea ce suntem din punct de vedere emoțional, social, și cognitiv,” a declarat Jason Rentfrow, unul dintre autorii studiului.

Calm sau intens

Dacă vă place una dintre următoarele melodii: Hallelujah — Jeff Buckley, Come away with me — Norah Jones, All of me — Billie Holliday, Crazy little thing called love — Queen, atunci înseamnă vă place muzica mai calmă și „caldă”, și sunteți persoane empatice, orietante către emoțiile persoanelor din jur. Ca manager, preferați ca angajații voștri să se simtă confortabil la locul de muncă, să vă spună deschis ce probleme au.

În schimb, dacă rezonați cu melodii mai intense, precum Concerto in C — Antonio Vivaldi, Etude Opus 65 No 3 — Alexander Scriabin, God save the Queen — The Sex Pistols, Enter the Sandman — Metallica, înseamnă că tindeți să aveți o gândire sistematică, orientată către reguli și structuri. Totodată, arătați mai puțin interes pentru sentimente. Ca manager, funcționați pe ideea că, de îndată ce au intrat pe ușa companiei, angajații trebuie să-și lase la o parte preocupările și să se concentreze pe sarcinile de lucru.

Dacă, insa, v-ați regăsit în ambele categorii (pentru că vă plac piese din ambele liste), atunci personalitatea voastră este, cel mai probabil, una echilibrată, spun specialiștii.

(Foto: pixabay.com)