Băncile vor creşte creditarea pentru IMM-uri

Bancile vor creste creditarea pentru IMM-uri

Perspectivele pentru sectorul bancar din Europa sunt mult mai optimiste pentru anul 2014, conform studiului EY – European Banking Barometer.

Băncile europene estimează creşteri ale creditării în majoritatea industriilor, deşi multe dintre instituţiile bancare sunt preocupate să-şi mărească provizioanele pentru credite neperformante, din cauza operaţiunii de evaluare a calităţii activelor (AQR) de către Banca Central Europeană, în cadrul planului de evaluare a solidităţii sectorului bancar din Zona Euro ce a început deja şi va dura timp de un an.

De asemenea, mai mult de jumătate dintre bănci se aşteaptă ca performanţele lor să se îmbunătăţească în următoarele şase luni. Sondajul arată că strategia băncilor s-a schimbat, trecând de la tactica de reducere a costurilor, la modele de business eficiente, ţintind cu încredere obiectivul de creştere a veniturilor.

Această ediţie a European Banking Barometer include răspunsurile a 184 de bănci, din 11 pieţe: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Ţările Nordice, Polonia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.

Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancară şi pieţe de capital, spune: „În ciuda procesului de analiză a Băncii Centrale, băncile europene sunt mult mai optimiste cu privire la performanţa lor decât oricând în ultimele 18 luni. Acest fapt reflectă îmbunătăţirea perspectivelor economice şi un sector bancar, în general, mai sănătos”.

Băncile sunt încrezătoare în revenirea economiei şi în propria lor performanţă

60% dintre bănci cred că performanţa lor generală se va îmbunătăţi în următoarele şase luni. Doar băncile din Germania şi Spania sunt mai puţin optimiste cu privire la performanţa lor, comparativ cu şase luni în urmă.

Acest optimism reafirmat se datorează, în parte, faptului că băncile sunt extrem de încrezătoare în revenirea economiei faţă de cum erau în urmă cu şase luni. 56% dintre băncile chestionate consideră că perspectivele economice generale privind piaţa bancară se îmbunătăţesc şi doar 9% au declarat că se degradează, în comparaţie cu 25% şi, respectiv, 24% consemnaţi în ediţia de vară a barometrului.

Băncile din Polonia şi Marea Britanie sunt cele mai optimiste, cu 75% sau mai mult dintre respondenţi care se aşteaptă ca starea economiei să se îmbunătăţească şi niciun respondent care să declare că se aşteaptă la o înrăutăţire. Băncile din Franţa sunt mai prudente, cu 34% dintre respondenţi care se aşteaptă la o degradare a situaţiei economice.

Băncile sunt, de asemenea, mai puţin preocupate de criza datoriilor suverane decât erau în urmă cu şase luni. Astfel, 35% din bănci se aşteaptă ca impactul acestora să se diminueze. Doar 16% dintre băncile din Europa estimează ca impactul crizei datoriilor suverane să crească, în comparaţie cu 35% în urmă cu şase luni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •