De ce nu au succes tichetele de masă electronice

În ianuarie, Guvernul a adoptat un proiect de Hotărâre prin care angajatorii pot opta pentru acordarea tichetelor de masă în format electronic, sub formă unui „portofel electronic”, un suport asemănător cardului bancar alimentat de emitenți, ca o alternativă modernă la cele pe suport de hârtie. Însă, la 6 luni de la publicarea normelor de aplicare, angajații și companiile preferă în continuare tichetele de masă printate.

De ce nu au succes tichetele de masă electronice? Unul din principalele motive este acela că tichetele de masă, ca beneficii în natură, nu mai sunt de mult în topul preferințelor angajaților.

Citește și: Ce emitenți de tichete de masă preferă managerii români?

”Tocmai datorită dinamismului ce caracterizează piață muncii din prezent, abordarea companiilor şi nevoile angajaților s-au modificat. Prin urmare, tichetul de masă a rămas un beneficiu apreciat mai degrabă printre angajații din industriile producătoare, cei din fabrici sau lucrătorii în comerțul cu amănuntul. Acești salariați se simt mai în siguranță să primească și folosească tichetele de masă în formatul în care sunt obișnuiți de mulți ani și anume cel printat”, a declarat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace, prestator de servicii de externalizare și consultantă.

Totodată, potrivit Mariei Cojocariu, majoritatea angajaților se află în mediul rural, acolo unde magazinele nu dețin sisteme electronice de efectuare a plăţii pentru produse. Prin urmare, tichetul de masă în format electronic nu se poate folosi.

”Pe de altă parte, acolo unde această abordare electronică ar fi fost foarte repede implementată, în orașele mari, în industrii ca IT, prestarea de servicii, în corporații sau multinaționale, tichetele de masă ca beneficiu în natură au o pondere foarte scăzută. Aici altele sunt tendințele! Angajații apreciază acele beneficii care se mulează pe nevoile lor și anume: diverse tipuri de asigurări și abonamente medicale, abonamente la săli de fitness, posibilitatea de a primi zilnic fructe la birou, participarea la diverse cursuri organizate și plătite de companie și așa mai departe”, a mai spus Maria Cojocariu.

Citește și: Ce părere au angajatorii și angajații despre tichetele de masă în format electronic – studiu

De asemenea, Payroll Managerul Accace a adăugat că acolo unde tichetele de masă în format electronic ar putea fi implementate cu ușurință, nu se găsesc angajatori care să le ofere, iar acolo unde acestea sunt realmente privite că un beneficiu important, implementarea schimbării este aproape imposibilă din punct de vedere logistic.

(Foto: commons.wikimedia.org)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •