Listele de activități („to do lists”) nu sunt o invenție recentă. Noi doar avem mai mare nevoie de ele acum pentru a ne putea organiza viața atât de agitată, spun cei de la fastcompany.com.
De ce facem liste?
Filosoful și scriitorul Umberto Eco era de părere că listele se află la originea culturii.
„Sunt parte din istoria artei și a literaturii. Ce vrea cultura? Să facă infinitul să fie înțeles. Și cum încearcă cineva să înțeleagă ceea ce este incomprehensibil? Prin intermediul listelor”, spunea Eco.
El a explicat că listele sunt văzute ca un fel de relicve ale culturilor primitive care ne ajută să dăm o ordine vieții și să devenim mai productivi: „Lista este originea culturii. Oriunde te uiți în istoria culturii, vei găsi liste”.
Listele elimină din nebunia și din ambiguitatea vieții, este de părere Umberto.
Benjamin Franklin este considerat un bun exemplu pentru cum trebuie folosită o listă pentru a fi mai bun în ceea ce faci. El avea obiceiul să creeze un plan de 13 săptămâni în care să pună în aplicare virtuți importante precum cumpătarea, toleranța, urmărind în același timp evoluția acestui plan.
Franklin își fixa, de asemenea, un program zilnic. Orele de masă, de muncă, de somn, erau stabilite cu precizie.
Azi folosim listele în mai multe „departamente” ale vieții: facem liste de cumpărături, liste prin care să ne aducem aminte lucrurile pe care le avem de făcut, liste de evenimente, toate cu scopul de a ne crește eficiența și productivitatea.
Cum ar trebui construită o listă?
1. Împarte proiectele în taskuri
Avem un sistem complex prin care ne reamintim sarcinile pe care le avem de îndeplinit. Vorbim în acest caz și de efectul Zeigarnik, potrivit căruia noi reușim să ne amintim mai repede acele sarcini pe care nu le-am îndeplinit, decât pe cele pe care nu le-am dus la bun sfârșit. Pentru a evita acest efect este important să „spargem” marile proiecte în sarcini mici care să nu ne copleșească și pe care să reușim să le realizăm.
2. Prioritizează
Este important atunci când faci o listă să știi ce e important și ce nu e. Să știi ce anume reprezintă o urgență și ce poți face mai târziu.=
3. Plănuiește în avans
Tot pe principul organizării, încearcă să faci o listă cu șase lucruri importante pe care le ai de făcut în ziua următoare. Vei începe fiecare zi mai relaxat, știind că ți-ai făcut deja ordine printre idei.
4. Fii realist
Dacă scopul tău este să îți crești productivitatea, atunci soluția este să eviți să pui în listă lucruri prea abstracte, vise care sunt mai greu de realizat. Important este să ții o evidență cât mai realistă a sarcinilor pe care le ai de indeplinit.
Iată și câteva exemple de liste: