Economia românească, privită cu scepticism de Financial Times

Într-un articol publicat de Financial Times, citat de Mediafax, se menționează că factorii negativi prezenți în economia emergentă românească îi depășesc pe cei pozitivi, că riscurile sunt în creștere, iar conflictele politice, corupția, dezacordurile cu FMI și relaxarea politicii fiscale nu sunt de bun augur.  Ceea ce totuși înclină balanța în favoarea noastră este economia care a crescut solid, pe fondul îmbunătățirii cererii în Germania.

În 2015, este estimat că economia românească va înregistra o creștere de 3%-3,5%, cea mai bună performanţă din ultimii 7 ani. În plus, inflația negativă, iar TVA-ul la produsele alimentare a fost redus. .

În acelați timp, Banca Naţională a României nu va mai reduce dobânzile, ca urmare a încetinirii temporare a inflaţiei, dobânda de politică monetară aflându-se la un minim de 1,75%, faţă de un nivel maxim de 10,25% atins în 2008. Orice formă de relaxare monetară va fi mai degrabă sub forma unui nivel mai scăzut al rezervelor obligatorii decât a unei reduceri a dobânzilor, dar relaxarea aceasta este în continuare pe masa de dezbatere a BNR.

Financial Times se declară îngrijorat de gradul în care România a fost și va fi în continuare afectată de Grecia, în principal prin intermediul celor patru bănci elene cu operaţiuni pe piaţa locală, care reprezintă împreună circa 10% din activele bancare. Dacă băncile elene vor începe să retragă în mod agresiv liniile de creditare şi vor repatria sume mari de bani, situația poate genera probleme.

BNR se află într-o situaţie relativ puternică, cu rezerve valutare de circa 30 de miliarde de euro pentru a atenua situaţia.

Al doilea motiv de îngrijorare este legat de programul preventiv al României cu FMI, care va expira în septembrie, iar negocierile de prelungire a acestuia au fost întrerupte, din cauza dezacordurilor legate de subvenţionarea preţurilor gazelor şi altor probleme legale.

 

În al treilea rând, diferitele schimbări fiscale sunt, în parte, o încercare a coaliţiei de guvernare de creştere a popularităţii înainte de viitoarele alegeri parlamentare şi de a distrage atenţia de la acuzaţiile de corupţie la adresa premierului Victor Ponta, acuzat de fraudă, spălare de bani și evaziune fiscală.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •