Mai multe medicamente generice, mai puțini bani pe rețete

În urma unei cercetări extensive, realizată în cooperare cu KPMG, în care s-au analizat măsurile adoptate de alte state din Uniunea Europeană pentru încurajarea consumului de medicamente generice, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a organizat pe 12 septembrie Conferinţa International Health Forum.

Un forum la care au participat nu numai producători de medicamente generice, ci și factori de decizie din România, reprezentanți ai domeniului din Europa și responsabili din UE.

Scopul conferinței a fost ca prin măsurile propuse de producătorii de medicamente generice să determine sprijinul autorităților pentru susținerea acestui domeniu. Dacă ar fi să ne luăm după declarația ministrului sănătății, prezent la forum, Dragoș Damian, președintele APMGR a reușit să-l convingă că “industria de generice din România este importantă și poate. Este de datoria noastră să vă sprijinim pe dumneavoastră, producătorii de generice, să produceți mult și bine.”. Să sperăm că drumul de la declarație la faptă va fi scurt și că această industrie care ne privește pe toți va funcționa bine. Cu atât mai mult cu cât argumentele aduse de producătorii de medicamente generice sună foarte bine: măsurile propuse ar conduce la scăderea cheltuielilor cu medicamente ale statului și pacienților cu 100 de milioane euro anual.

Dincolo de importanța pe care o are industria de medicamente generice pentru bugetul statului – 1,5 % din PIB vine de la această zonă -, asigură locuri de muncă, ea este extrem de importantă pentru noi, pacienții, care vom avea astfel acces la medicamente mai ieftine.

În urma studiilor făcute, “Industria producătoare de medicamente generice poate contribui substanțial la reducerea costurilor sistemului de sănătate publică și, implicit, la creșterea accesului la tratament al pacienților. Multe dintre statele europene cu sisteme de sănătate sustenabile au adoptat deja măsuri concrete de încurajare a consumului de medicamente generice, cu rezultate optime pentru pacienți și buget. Nu trebuie decât să urmăm aceste exemple de succes și să le adaptăm realităților românești”, a subliniat Dragoș Damian, președintele APMGR.

Măsurile propuse în acest scop vizează prescrierea medicamenteleor pe baza denumirii comune internaționale (DCI), eliberarea obligatorie de generice la nivelul farmaciilor pentru rețetele DCI sau substituirea pentru rețetele de marcă, monitorizarea prescrierilor din punct de vedere al confirmării la țintele de prescriere/eliberare, cu sancțiuni pentru lipsa de conformitate, accelerarea procesului de intrare pe piață a noilor medicamente generice, modificarea mecanismului de plată a taxei claw-back și stimularea investițiilor în industria producătoare.

Simulările arată că o creștere a proporției volumului de prescrieri de medicamente generice la 80% din totalul acestora ar duce la economii anuale de peste 30 milioane de euro pentru stat și peste 67 milioane de euro pentru pacienți.

Desigur, toate acestea măsuri ne interesează mai puțin pe noi, cei care nu suntem factori de decizie, ci doar scoatem bani din buzunar pentru medicamente. Ceea ce ne interesează este să beneficiem de tratamente eficiente și firesc, cât mai ieftine. Or, medicamente generice asta înseamnă.

Și pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, medicamentul generic este similar cu un produs farmaceutic deja autorizat (denumit medicament de referință), adică are aceeași substanță activă. Sunt la fel de eficiente precum cele inovative, sunt utilizate în aceeași doză pentru a trata aceeași afecțiune și – așa spun specialiștii! – prezintă aceeași eficiență și siguranță. Sunt mai ieftine deoarece producerea lor nu mai implică procese de cercetare laborioase, ci se bazează pe cercetările științifice și studiile clinice efectuate de companiile producătoare de medicamente inovative.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •