Ultimul eveniment din seria „Tax & Finance Forum” din această an a avut loc, pe 28 noiembrie 2019, la Timișoara. Conferința, organizată cu sprijinul Camerei Consultanților Fiscali, s-a adresat atât companiilor din mediul privat, cât și celor din sectorul public. Astfel, experții din cele mai importante companii de consultanță fiscală au prezentat și analizat tendințe și politici fiscale românești și internaționale, în cadrul a două sesiuni.
Tax & Finance Forum Timișoara 2019, Sesiunea I
Prima sesiune a fost deschisă de către Geanina Ciorâță, Manager, EY România, care a vorbit despre provocările angajatorilor în 2020, cu accent pe planurile de retenție și facilitățile fiscale disponibile. În acest context, ea a introdus conceptul de „Stock Option Plan” (n.r – planul de acțiuni), care reprezintă un excelent instrument de motivare, aliniază interesele angajaților cu cele ale acționarilor, atrage și reține pe termen mai lung cei mai valoroși angajați. Acesta este flexibil, astfel că poate fi personalizat conform obiectivelor organizației, dar și eficient din punct de vedere fiscal, întrucât angajatul poate obține un salariu net mai mare.
În continuare, ea a punctat o serie de alte beneficii pentru angajați: oportunități de dezvoltare a carierei, bilete de valoare (tichete cadou, tichete culturale, vouchere de vacanță), activități în echipă (team building), asigurări facultative de pensii (asigurări voluntare de sănătate/servicii medicale sub formă de abonament).
A urmat Alexandru Grecu, Manager, Biroul de Asistență fiscală Timișoara, EY România, care a prezentat o serie de aspecte de interes și tendințe în sfera impozitelor directe, cu accent pe trei subiecte:
- proiecte legislative actuale privind impozitul pe profit;
- jurisprudenţa CJUE – evoluții recente de impact pe piața românească;
- impactul BREXIT asupra contribuabililor români, din perspectiva impozitelor directe.
Principalele efecte ale BREXIT-ului pentru contribuabilii români se referă la imposibilitatea aplicării Directivelor Europene care prevăd scutiri de impozit cu privire la anumite tipuri de venituri. Astfel, în cazul în care o societate română este deținută de către una britanică, tranzacțiile efectuate între aceste două companii privind dividende, dobânzi sau redevențe nu vor mai putea fi scutite de impozit în baza Directivelor Europene, iar pentru un tratament fiscal mai favorabil, vor trebui sa apeleze la Convenția de Evitare a Dublei Impuneri dintre România și Marea Britanie (care prevede cote mai reduse, dar nu scutește de impozit în totalitate respectivul venit), a precizat el.