Numărul utilizatorilor vizaţi de programe care fură parole a crescut cu 60%

Numarul utilizatorilor vizati de programe care fura parole a crescut cu 60%

Producătorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab a anunţat, marţi, că numărul utilizatorilor vizaţi, în prima jumătate a acestui an, de programe care fură parole a crescut cu 60%.

Astfel, numărul utilizatorilor vizaţi de aceste programe a crescut de la aproape 600.000 în prima jumătate a anului 2018, la peste 940.000, pe parcursul aceluiaşi interval din 2019.

”Programele care fură parole (PSW) sunt o armă importantă din trusa infractorilor cibernetici, cu care sabotează viaţa privată a utilizatorilor. Acest tip de program fură datele direct din browser, folosind diferite metode. Informaţiile sunt cel mai adesea sensibile şi includ detalii de acces la conturi online, precum şi informaţii financiare, cum sunt parolele salvate, cele autocompletate şi datele salvate ale cardului”, se arată în comunicat.

În plus, unele familii ale acestui tip de malware sunt create pentru a fura cookies din browser, fişiere ale utilizatorilor dintr-un loc anume (de exemplu, de pe desktop), precum şi fişiere din aplicaţii, cum ar fi serviciile de mesagerie, potrivit specialiştilor.

În ultimele şase luni, Kaspersky a detectat o activitate intensă a acestor programe, în Europa şi Asia. Cel mai adesea, malware-ul vizează utilizatorii din Rusia, India, Brazilia, Germania şi SUA.

Unul dintre cei mai răspândiţi troieni care fură parole a fost multifuncţionalul Azorult, detectat pe computerele a peste 25% dintre toţi utilizatorii care s-au confruntat cu troieni PSW în perioada studiată, potrivit Kaspersky.

viewscnt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •