Cum îşi cheltuie europenii banii în vacanţa de vară?

Cum îşi cheltuie europenii banii în vacanţa de vară?

79% dintre europeni și canadieni vor cheltui mai mulți bani cu vacanța de vară decât anul trecut. Barometrul de vară realizat de Ferratum Grup, un iniţiator al tehnologiei financiare şi al împrumuturilor mobile, care a intervievat 17.631 de familii din 18 țări europene și din Canada, arată că 35% intenționează să cheltuiască în concediul din vară mai mulți bani decât anul trecut, în vreme ce 44% și-au propus să își păstreze cheltuielile la același nivel.

Cine vrea să cheltuiască cel mai mult

Nemții (71%), bulgarii (65%) și francezii (60%) se află în topul celor care vor cheltui cei mai mulți bani, raportat la venitul lunar al familiei. Nici românii nu și-au propus să facă economii prea mari în această vară, ei urmând să cheltuiască, în medie,  57% din venitul lunar al familiei. Nordicii sunt cei mai rezervați în ceea ce privește cheltuirea banilor în concediul din vară – danezii fiind cei mai rezervați europeni, cu doar 29%, urmați îndeaproape de norvegieni (31%).

Interesant este că Germania, care acum se află detașat în fruntea clasamentului, anul trecut se situa abia pe penultimul loc în rândul cheltuielilor pe perioada vacanței de vară.

Pe ce cheltuiesc europenii banii vara

Cel mai mare procent din banii cheltuiți vara de către europeni merge către călătoriile în țara de origine (peste 18%), în vreme ce călătoriile în străinătate consumă doar 6% din bugetul alocat. Mai mult de 10% dintre cheltuielile de vacanță sunt realizate de către europeni pe fiecare dintre următoarele destinații: pe cumpărături de îmbrăcăminte, pe activități de socializare – baruri, restaurante, plajă, pe nunți și pe botezuri, pe grădinărit și bricolaj și pe activitățile de recreere în familie. Procente mai reduse sunt alocate activităților de recreere cu copiii (8%), festivalurilor estivale (7%), investițiilor în echipament sportiv (4%) și participării la evenimente sportive (3%).

Citeşte şi Crește cererea pentru destinațiile exotice, în turismul corporate

Ferratum a vrut să afle și cât de populare sunt serviciile de tip AirBnB în rândul europenilor, dar și câți bani sunt dispuși să plătească pentru o noapte de cazare. Doar cei din Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda și Marea Britanie s-au arătat dispuși să plătească mai mult de 100 euro pentru o noapte la hotel, asta probabil și pentru că în aceste țări serviciile de acest tip sunt foarte scumpe.

Ce servicii folosesc europenii în vacanță

Serviciile de tip AirBnB sunt mai populare în rândul țărilor ai căror locuitori au venituri mai mici (în special cele din centrul și estul Europei – Cehia, Bulgaria, Slovacia, România, Estonia și Polonia), dar utilizarea lor este încă foarte redusă, nedepășind 5% în nici una dintre țările cuprinse în sondaj și situându-se la sub 1% în nu mai puțin de 13 dintre cele 19 țări în care s-a efectuat Barometrul Ferratum.

Suedezii sunt europenii care folosesc cel mai des serviciile de mobile banking în vacanța de vară (peste 90%), urmați de polonezi și norvegieni (peste 80%). La polul opus, se situează spaniolii (sub 29%), bulgarii, danezii, estonienii și nemții (între 35% și 40%).

Cum se poziționează România?

În ceea ce-i privește pe români, din Barometrul de vară Ferratum reiese că pe primul loc în topul cheltuielilor de vară sunt călătoriile în țara de origine, în proporție de 16,1%. La mica distanță,  sunt cumpăraturile de îmbrăcăminte sau accesorii de vară – 15,9%, urmate de evenimentele sociale (13,5%) și de activitățile de socializare și cele de recreere în familie (aproximativ 9% fiecare).

În rândul țărilor unde s-a desfășurat Barometrul de vară Ferratum, România alocă vacanței de vară peste jumătate din veniturile lunare ale familiei  (57%,  echivalentul a 415 euro), procent superior mediei europene care este de doar 50%.

În schimb, românii nu sunt fanii utilizării serviciilor de mobile banking în vacanță, rezultatul cercetării (42.63%) situându-ne destul de mult sub medie, în a doua parte a clasamentului.

Când vine vorba despre AirBnB în timpul călătoriilor, România ocupă locul 4 în clasament cu 2,58%, românii nefiind dispuși să cheltuie mai mult de 100 euro pentru o noapte la hotel, pe timpul vacanței de vară.

(Foto: Adam Witwer, www.flickr.com)