Ce obiceiuri neobișnuite de Paște au alte culturi

Ce obiceiuri neobisnuite de Paste au alte culturi

Cu toate că Paștele păstrează aceeași semnificație în creștinism și iudaism, anume Învierea lui Iisus Hristos în a treia zi după răstignirea Sa, acest eveniment este sărbătorit prin tradiții și obiceiuri diferite, în funcție de fiecare cultură. Am căutat, pentru voi, cele mai interesante tradiții din întreaga lume.

Suedia și Finlanda

În amintirea suferinţelor îndurate de către Iisus, în Vinerea Mare, tinerii din Suedia se „biciuiesc” cu nuiele de mesteacăn împodobite. Tot aici, au loc şi ritualuri împotriva ereziilor. Astfel, în Joia Mare, suedezii aprind focuri şi fac zgomote puternice, pentru a goni vrăjile. Copiii se costumează în vrăjitoare, se dau cu funingine pe față și poartă după ei mături din nuiele. Deghizați astfel, merg cu colindul prin vecini, unde sunt răsplătiți cu dulciuri.

Brazilia

Carnavalul de la Rio de Janeiro este cel care marchează începerea postului Paştelui. Pentru el, brazilienii se pregătesc întregul an. Pe durata acestuia, se cântă, se dansează şi se organizează parade, pregătindu-se astfel pentru perioada Postului, când nu se mai organizează nici o manifestare de acest fel. Săptămâna Mare începe cu o ceremonie de binecuvântare a ramurilor de palmier, care sunt împletite în modele complicate, reprezentând cruci şi alte obiecte de cult. Tot atunci, are loc tradiţionala procesiune, în cadrul căreia se poartă pe străzile oraşelor statuete cu Fecioara Maria şi Iisus Hristos.

Filipine

În Filipine, are loc Festivalul Moriones, care îi evocă pe soldații romani participanți la crucificarea lui Isus Hristos. Sătenii participă și la un act de auto-flagelare în Pampanga, unde unii dintre ei sunt răstigniți pe cruce. Evenimentul reconstituie torturile prin care a trecut Mântuitorul.

Elveția 

În satele elveţiene, fântânile sunt decorate cu panglici colorate, ouă vopsite şi flori. Obiceiul sărbătorește apa, o resursă rară în regiunile situate dincolo de Alpi.

Franța și Italia

Catolicii francezi și italieni cred că în Vinerea Mare clopotele bisericilor zboară spre cer, ducând cu ele durerea celor care suferă din cauza crucificării lui Iisus. Potrivit tradiţiei, clopotele nu mai bat din Vinerea Mare până la Paşte. Acestea încep să sune din nou în dimineața Paştelui, ca semn că Domnul a înviat. Tot atunci, se aduc ouă de ciocolată, pe care francezii şi italienii obişnuiesc să şi le dăruiască. La trezire, copiii caută prin casă ouăle ascunse de către părinți.

Germania

În Germania, se obişnuiește să se aprindă focul cu brazii păstraţi de la Crăciun. Tot aici, este împodobit și pomul de Paşte, numai că, în locul globurilor, apar ouăle. Evenimentul este foarte popular, motiv pentru care o mulțime de oameni se adună și stau în jurul focului. Focul de Paște arde simbolic toate rămășițele iernii și sentimentele rele. Acest obicei există și în Olanda. În Germania, se face și curăţenia de primăvară şi se decorează casele cu ramuri înmugurite, narcise, salcie şi mlădiţe de grâu.

Norvegia

Un obicei extrem de interesant este cel al norvegienilor, care, de Paște, citesc romane polițiste și se uită la filme și seriale thriller. De fapt, în jurul sărbătorilor pascale, editurile lansează colecții speciale de astfel de romane. Cărțile de sezon se numesc Easter Crime (Paaskekrim) și apar chiar înainte de vacanța de Paşte.

Argentina

În nordul ţării, se organizează un carnaval. Oamenii se costumează în poncho-uri şi poartă pălării, crezând că astfel se vor feri de duhurile rele. În Sâmbăta Mare, carnavalul ajunge la apogeu. Femeile, îmbrăcate în cămăşi largi sau poncho-uri viu colorate şi pălarii albe, interpretează cântece folclorice și dansează în onoarea lui Pukllay, zeitate considerată spiritul carnavalului. Sfârşitul carnavalului este marcat prin sacrificarea unei oi.

Bermude

În teritoriile britanice din Bermuda, există obieciul de a înălța zmee, ca simbol al Înălțării lui Hristos. În ziua de Paște, oamenii merg pe plajă, unde înalță aceste zmee construite de către localnici, pe parcursul câtorva săptămâni. La sfârșitul zilei, cele mai bune zmee sunt premiate.

Australia

În Australia, simbolul Paştelui este „bilby”, un mic rozător cu nas și urechi lungi, care seamănă cu iepuraşul. Părinţii ascund ouă de ciocolată şi „bilbies” în curţile şi grădinile lor, pentru a fi găsite de către copii, în dimineaţa de Paşte. Familile organizează un fel de vânătoare, pentru a vedea care dintre membrii familiei găsesc cele mai multe ouă. Această vânătoare de ouă are loc și în Anglia.

Citește și Destinațiile de Paște preferate de români, mai ieftine decât anul trecut

Foto: Pixabay, Flickr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •