Noaptea Lungă a Filmelor Scurte are loc simultan în trei oraşe

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte are loc simultan în trei oraşe

Bucureştenii, clujenii şi constănţenii vor putea viziona, sâmbătă seară, zeci de scurt-metraje în cadrul evenimentului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, care are loc simultan în trei oraşe.

La Cluj, seria de filme va fi proiectată la Cinematograful Arta, care este unul dintre cele mai vechi cinematografe din România şi care a funcţionat neîntrerupt timp de aproape 100 de ani.

Maratonul de filme aduce şi la Cluj 28 de poveşti din 15 colţuri ale lumi. Filmele alese pentru acest eveniment au fost premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar.

Arta ar fi cel mai vechi cinematograf din ţară care îşi păstrează încă această funcţiune. Se află într-o clădire din centrul municipiului Cluj-Napoca, cunoscută sub numele de ‘Palatul Sebestyen’, după numele celui care a construit-o. David Sebestyen a fost un antreprenor de la începutul secolului trecut care a proiectat mai multe dintre clădirile reprezentative ale Clujului.

Cinematograful de la parterul Palatului Sebastyen a fost inaugurat la 10 octombrie 1913, sub numele de cinematograful Universităţii sau Select.

A fost condus la început de actorul şi regizorul Janovics Jenö, cel care la începutul secolului XX deschidea primele studiouri de film din Ardeal. Printre oamenii de film cu care a colaborat se numără şi regizorul maghiar Kertész Mihaly, care a lucrat la un film la Cluj, iar mai târziu, emigrat în Statele Unite, va deveni cunoscut întregii lumi sub numele de Michael Curtiz, regizorul filmului ‘Casablanca’. De asemenea, Janovics a colaborat şi cu Korda Sandor, cunoscut drept sir Alexander Korda, personalitate marcantă pentru începuturile cinematografiei britanice.

Palatul Sebastyen a fost retrocedat în urmă cu câţiva ani moştenitorilor familiei care l-a construit. Aceştia au păstrat funcţionalitatea sălii, însă cinematograful nu are program permanent, ci este deschis în cadrul unor evenimente speciale, cum ar fi Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, alte evenimente similare sau cele două festivaluri de film pe care Clujul le găzduieşte – TIFF şi Comedy Cluj.

La această a opta ediţie a Nopţii Lungi a Filmelor Scurte, spectatorii vor avea rolul juriului şi responsabilitatea de a vota cel mai bun film al nopţii, care va fi răsplătit cu un premiu de 1.500 de euro în cadrul competiţiei ‘ShortsUP Audience Award’. Spectatorii vor putea vota scurtmetrajele pe shortsup.ro/competitie, pe parcursul maratonului sau cu 24 de ore după terminarea evenimentului.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe shortsup.ro.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achiziţionate din reţelele MyTicket, Eventbook şi Eventim în avans, la preţul de 35 de lei, sau la faţa locului, la preţul de 40 de lei, în limita locurilor disponibile. Proiecţia filmelor va începe la ora 21,00.  Maratonul Noaptea Lungă a Filmelor Scurte se va ţine simultan şi în Bucureşti şi Constanţa.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •