Future Museum se redeschide cu expoziția Ancăi-Raluca – B L A N K.

Future Museum se redeschide cu expoziția Ancăi-Raluca - B L A N K.

Vernisajul va avea loc pe 24 iunie, de la ora 20:00, iar evenimentul face parte din programul Centrului Ceh la Noaptea Institutelor Culturale.

Expoziția B L A N K evocă fenomenul de hoarding, care a apărut în ultimul deceniu de comunism, când România exporta mare parte din producţia internă pentru a-şi plăti datoriile externe, lăsându-i pe locuitori în situaţia de a se chinui pentru obţinerea propriilor mijloace de trai.

„În timpul acestei perioade oamenii au început să valorifice ce considerau a fi bucăţi sau resturi importante, care ar fi putut fi refolosite cândva la repararea sau îmbunătăţirea unor bunuri deteriorate”, spune artista.

Selectând obiecte strânse de-a lungul anilor în ceea ce se poate numi un muzeu domestic, artista le vopsește și le plasează într-un spațiu alb. Acest ritual atrage după sine îndepărtarea acestora de trecut, un act de purificare prin vopsire, care elimină partial identitatea și repoziționarea obiectelor într-un non-spațiu desemnat, un spațiu gol (blank).

„Blank este, pe de-o parte, un ritual personal în conexiune intimă cu o perioadă definitorie din viaţa artistei, dar atrage şi atenţia asupra unei nevoi mai largi a societăţii româneşti de a se separa de trecut şi a reinventa viitorul” spune Bogdan Cornea.

Anca-Raluca a abandonat Istoria Artei la Universitatea de Arte Bucureşti, după un examen picat la muzeologie. Acela a fost momentul în care a simţit cât de eronat este sistemul educaţional din România şi cât de mult lucrează împotriva adevăratei formări a viitorului artist sau, în cazul ei, a unui istoric de artă.