Mozart vs. Salieri: Concert Cristian Măcelaru, alături de Alexandru Tomescu

Vineri, pe scena Sălii Radio, dirijorul Cristian Măcelaru, asociat al Filarmonicii din Philadelphia, şi violonistul Alexandru Tomescu, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio vor oferi un concert ”incendiar”.

Concertul va debuta la ora 19.00, iar repertoriul serii este construit pe baza alăturării ”incendiare” între Concertul nr. 2 în re major pentru vioară şi orchestră creat de Mozart şi Sinfonia Veneziana, semnată de contemporanul său, compozitorul italian Antonio Salieri. Potrivit istoriei, între Mozart și Salieri ar fi existat o mare rivalitate artistică,  relaţia conflictuală descrisă (în formă ficţionalizată) în celebra piesă de teatru ”Amadeus” (şi în pelicula cinematografică omonimă), potrivit unui comunicat remis Manager Express.

Creaţiile lui Salieri au intrat într-un con de umbră până în sec. XX, când faima sa a fost ”recreată” de piesa de teatru ”Amadeus”, semnată de dramaturgul Peter Shaffer şi devenită extrem de cunoscută graţie ecranizării regizorului Miloš Forman.

Totodată, concertul de vineri va avea şi una dintre cele nouă simfonii beethoveniene – Simfonia a VII-a – dirijată la premiera absolută de la Viena (8 decembrie 1813) de Beethoven însuşi, concertul respectiv fiind unul caritabil pentru soldaţii răniţi în bătălia de la Hanau. Deşi Beethoven considera că această simfonie este una dintre cele mai reuşite lucrări ale sale, părerile muzicienilor şi ale criticilor au fost extrem de diverse.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Cine sunt cei doi artiști

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice şi a obţinut diploma de master pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. Cristian Măcelaru a fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Stagiunea 2011-2012 a inclus colaborări cu Orchestra Simfonică din Houston şi Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, precum şi cu Orchestra Philadelphia, în prezent fiind dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu succes alături de Orchestra Simfonică din Gothenburg, Suedia.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach – turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.

(Foto: Orchestrele si Corurile Radio)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •