Șase locuri din România pe care probabil nu le-ai vizitat încă

Sase locuri din Romania pe care probabil nu le-ai vizitat inca

Oricât de mult ai bătut țara în lung și în lat, la munte, la mare, în capitală sau în marile orașe, unde festivalurile artistice, tradițiile sau obiectivele turistice rămân de referință, există anumite locuri nedescoperite însă de mulţi români. Cum ziua e lungă pe timp de vară, dar perioada de concediu limitată, week-end-ul devine un prilej bun pentru a descoperi locuri noi.

Pentru ca pregătirea unei astfel de escapade de o zi sau un weekend să fie mai ușoară, echipa momondo.ro a selectat șase locuri mai puțin cunoscute din România. Pentru a ajunge acolo, vei descoperi că ai, probabil, nevoie de mașină, tren, bicicletă sau doar de câțiva pași. În orice caz, sunt puține șanse ca în aceste locuri să duci dorul aglomerației urbane sau a celei turistice, des întâlnite în această lună în cele mai populare destinații din țară.

 1. Satul Rimetea, județul Alba (la 56 de km de Alba Iulia)

Aflat la poalele Munților Trascău, înconjurat din toate părțile de întinderi de granit de până la 600 de metri și de un peisaj cum nu se poate mai pitoresc, Rimetea a fost premiat cu titlul „Europa Nostra” din partea Comisiei Europene. Dincolo de natura superbă care îl înconjoară, arhitectura sa a fost atent conservată în nuanțele secolului XIX.

 1. Tunelul Iubirii, Obreja, Caraș-Severin

Un loc apreciat la nivelul european, ai cărui singuri creatori sunt natura și trecerea trenurilor, unde nu există nici marcaje, nici promovare făcuta altfel decât în mediul online. Înscris pe lista comorilor ascunse din Europa, a fost descoperit din pur hazard, de un cuplu de fotografi care au răspândit cu ajutorul internetului imagini de la fața locului.

 1. Castelul de Lut, Valea Zânelor (la 50 de km de Sibiu)

Aflat într-un cadru cum însuși numele Valea Zânelor sugerează, Castelul de Lut a început să iasă la lumină din mâinile unei familii, nu mai devreme de 2014. Aceasta și-a vândut toate economiile plus casa din București pentru ca acest castel ca scos din basme să fie parte din realitate. Castelul de Lut este construit în totalitate din materiale naturale, într-un loc în care poți uita complet de rutină. Are Munții Făgăraș de-o parte și de alta, cerul albastru deasupra și florile cât ai cuprinde cu ochii. Acoperișul Castelului imită culmile munților și, de fapt, construcția cu totul, amintește de artistul catalan Gaudí și priceperea lui în a găsi punctul de întâlnire al naturii cu arhitectura.

 1. Templul Coral, București

Există comori chiar la doi pași de noi, ce așteaptă cuminți să le trecem pragul, să le acordăm atenție și să le umplem cu admirație. Templul Coral din București, aflat la o aruncătură de băț de Piața Unirii, este construit după Sinagoga Tempelgasse din Viena, făcând notă contrastantă cu griul clădirilor care îl înconjoară. Cei ce au ajuns aici vorbesc despre decorațiunile minuțioase, vitraliile superbe, simbolurile ce căptușesc interiorul, amabilitatea personalului angajat și asemănarea izbitoare din exterior cu aceea a unui castel uriaș de nisip.

 1. Laguna Albastră a Transilvaniei, Aghireșu (la 30 de km de Cluj)

Despre această întindere de apă s-au spus multe, dar credem că „o minune a României” o descrie pe deplin. Nu e tocmai floare la ureche să ajungi aici, dar, pe de altă parte, locul rămâne unul autentic, nealiniat de baruri și magazine (te-ar ajuta să-ți aduci de-acasă toate merindele) și nevăzut de prea mulți ochi. Se mai spune faptul că peisajul aduce cu cel mediteranean, iar rezultatul ploilor ce au dat naștere acestei bucăți de culoare turcoaz, într-o veche zonă de exploatare de caolin, este unul recent.

 1. Ochiul Beiului, Parcul Național Cheile Nerei, Beușnița

Legendele spun că apa lacului nu îngheață nici în ruptul capului, iar temperatura se încăpățânează să rămână undeva între 4 și 8 grade Celsius. Fie că sunt mai mult sau mai puțin înrădăcinate în adevăr, reflexiile de albastru din atmosfera locului sunt cum nu se poate mai reale. De îndată ce ajungi aici, ești recompensat cu alte două surprize din natură: Cascada Bigăr și Cascada Beușnița. Acestea, împreună cu Ochiul Beiului, fac parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița.

Foto: Jurnalspiritual.eu

Citește și Noua ediţie a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD inaugurează secțiuni de dans și performance

 •  
 •  
 •  
 •  
 •