Din 9 mai, plățile și încasările în numerar vor fi limitate

Din 9 mai va intra în vigoare legea care limitează încasările și plățile în numerar efectuate de firme și persoane fizice. Firmele vor efectuă tranzacții în numerar în limită a 10.000 de lei/zi, iar persoanele fizice în limita a 50.000 de lei.

Noile dispoziții ale Legii nr. 70/2015, publicată în Monitorul Oficial din 9 aprilie, stabilesc că operațiunile de încasări și plăți efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza, cu câteva excepții, prin instrumente de plată fără numerar.

Citește și: 7 posibilităţi de consolidare a fluxului de numerar

Noile reguli se vor aplica și operațiunilor de încasări și plăți în valută efectuate pe teritoriul României. Încadrarea în noile plafoane se va efectuă în funcție de cursul de schimb valutar, comunicat de Bancă Națională a României, de la data efectuării operațiunilor de încasări sau plăți, susțin cei de la avocatnet.ro.

Noile plafoane nu se vor aplica însă la plată taxelor, impozitelor sau diurnei.

Firmele, tranzacții în numerar în limită a 10.000 lei/zi

Încasările în numerar de la operatorii economici se vor realiza în limită unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană, iar plățile în numerar către firme se vor efectuă în limită unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi. În ceea ce privește plățile din avansuri spre decontare, acestea se vor realiză în limită unui plafon zilnic de 5.000 lei stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

De asemenea, noile reglementări stabilesc limite și pentru operațiunile efectuate de magazinele de tipul cash and carry, plafonul fiind tot de 10.000 lei/zi.

Totodată, nouă legea va interzice încasările fragmentate în numerar de la beneficiari, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 de lei, în funcție de tipul de business. Totuși, firmele vor putea achita facturile care depășesc plafonul de 5.000 lei în felul următor: se plătește în numerar până la 5.000 de lei, iar restul se va face prin instrumente de plată fără numerar.

Persoanele fizice, limitate la tranzacții de până în 50.000 de lei

Legea nr. 70/2015 introduce și un plafon pentru operațiunile realizate între persoane fizice. Astfel, operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice se vor efectuă în limită unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacție, se menționează în noile prevederi.

Încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 lei, vor fi interzise.

Operațiunile în numerar între firme și persoane fizice, plafonate la 10.000 lei

Firmele vor putea încasa bani în numerar de la persoane fizice, doar în limită unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. Totodată, legea va interzice interzice încasările fragmentate de la o persoană cu o valoare mai mare de 10.000 lei.

Totodată, firmele vor putea să efectueze plăți în numerar către persoane fizice, dar în limită sumei de 10.000 lei/zi către o persoană. Plățile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei, sunt interzise.

Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru încasările și plățile în numerar se va sancționa cu amendă de 10% din sumă încasata/plătită care depășește plafonul stabilit pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 100 de lei.

Legea nr. 70/2015 poate fi consultată AICI.

(Foto: geralt /pixabay.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •