Ce trebuie să facă un antreprenor ca să aibă succes

Antreprenorii au curajul sa intre pe o piata noua

Antreprenorii nu sunt oameni obișnuiți. Oamenii obișnuiți nu au curajul să ducă o idee până în pânzele albe, mai ales dacă șansele de izbândă sunt minime. Antreprenorii, da. Ei au curajul să intre pe o piață nouă, să creeze un produs nou și să facă tot ce le stă în putință ca să aibă succes.

Un articol publicat de entrepreneur.com propune o serie de sfaturi preluate direct de la temerarii soldați SEAL (din engleză, apă, aer, pământ: Sea, Air, Land). Din perspectiva SEAL, un adevărat lider trebuie să-şi testeze limitele în fiecare zi şi trebuie să facă sport ca să dobândească tăria mentală de care nevoie ca să ia decizii importante.

Citește și Oprah și lecția de antreprenoriat

Un antreprenor care vrea să ajungă un lider de succes trebuie să încerce să fie mai bun, dacă nu cel mai bun şi, o calitate foarte utilă, să fie modest. Nu în ultimul rând, trebuie să înveţe că fără autodisciplină nu va ajunge niciodată acolo unde îşi doreşte.

Ce trebuie să facă antreprenorul ca să fie un lider de succes

Cum sunt văzute aceste calităţi şi sfaturi în România? Ca să aflăm ce trebuie să facă un antreprenor român ca să aibă succes, am stat de vorbă cu Călin Cavaleru, Managing Partner la HTDI (How To Do It), o companie de consultanță specializată în strategie, cultură organizatională şi leadership, care activează pe piața românească din 2003.

Citește și Adevăruri dure pe care trebuie să le știe orice antreprenor

În opinia lui Călin Cavaleru, o viaţă echilibrată care îmbină munca, sportul și timpul petrecut cu familia este întotdeauna cea mai scurtă cale către productivitatea maximă. Prin urmare, este foarte bine ca antreprenorul să facă sport.

„Din experiență, aș zice că e de dorit să-și planifice timpul pentru sport în afara orelor de program, astfel încât să nu încurce procesele operaționale și să nu creeze frustrări în rândul echipei cu care lucrează”, a adăugat Cavaleru.

Citește și 4 antreprenori celebri care au învățat că eșecul duce la succes

Din sfaturile date de entrepreneur.com, Călin Cavaleru crede că cele care se potrivesc cel mai bine meleagurilor noastre sunt modestia şi testarea zilnică a limitelor proprii pentru că, mărturiseşte el, a văzut afaceri care au dat greş și ca urmare a plafonării și a unui sentiment ciudat de infailibilitate al antreprenorului.

„Probabil că modestia e mai importantă când firma are mai mult de 10 angajați. Şi dorința de autodepășire apare în cazul companiilor cu mai puțini angajați”, subliniază consultantul.

Cât despre autodisciplină, Călin Cavaleru nu crede că un antreprenor poate avea succes fără această calitate: „Autodisciplina combinată cu abilitatea de a stabili priorități îl face să-și valorifice la maximum cea mai importantă resursă a firmei – propriul timp. Fără autodisciplină, antreprenorul va fi ușor-ușor acaparat de activități urgente, dar lipsite de importanță pentru existența sau dezvoltarea companiei”.

Calin Cavaleru

Călin Cavaleru, Managing Partner, HTDI Consult

Călin este autor, speaker și consultant. Activează în business-ul privat încă din 1991. Simplifică viața conducătorilor de echipe și companii prin tehnici de gândire rațională. Fiind specialist în optimizarea funcționării organizației, își ghidează clienții spre cele mai simple, ieftine și durabile soluții. Călin a lucrat pentru companii din media, producție, banking, asigurări, auto, retail, oil&gas, IT&C, FMCG și producție publicitară, ca trainer pentru echipele de conducere, mentor sau coordonator de proiect.

instagram linkedin twitter google-plus facebook

  •  
  •  
  •  
  •  
  •