Care sunt companiile care înregistrează cele mai mari scăderi ale valorii de piață

Care sunt companiile care inregistreaza cele mai mari scaderi ale valorii de piata

Marile companii globale suferă din cauza evoluției pandemiei. Fie că este vorba de companii din domeniul financiar, energie sau industrie, toate sunt  afectate de criza generată de coronavirus, JPMorgan, Wells Fargo, Berkshire Hathaway, Saudi Aramco și Shell înregistrînd scăderi de peste 100 de miliarde de dolari ale valorii de piață, conform Financial Times.

Companiile cele mai afectate, împărțite în 4 categorii

Companiile cel mai puternic lovite de Covid-19 se încadrează, aproximativ, în patru categorii.

Citește și: Opțiuni aflate la îndemâna angajatorilor în contextul COVID-19

Mai întâi sunt companiile pentru care distanțarea socială prezintă o problemă, deoarece clienții lor trebuie să se adune la un loc. Companiile aeriene sunt exemplul cel mai la îndemână. Boeing, cu un minus de capuitalizare de 75 de miliarde de doalri și Airbus (minus peste 50 de miliarde de dolari) se numără printre cei mai mari pierzători ai anului în ceea ce privește cererea de aeronave.

Urmează industria alcoolului. În aprilie, AB InBev a vândut cu aproape o treime mai puțin bere decât anul precedent. Cazinourile și companiile de catering sunt, de asemenea, în această categorie.

Chiar și Disney (minus aproape 50 de miliarde de dolari), care produce o mare parte din divertismentul din timpul blocajului, a suferit o lovitură puternică. Poate un sfert din veniturile sale sunt generate de parcurile tematice din care au dispărut mulțimile.

Și industria grea a suferit, nu numai din cauza cererii reduse ci și din cauza aprovizionării. General Electric, care deja suferă din cauza deciziilor proaste de investiții, și-a văzut acțiunile scăzând cu încă o treime în acest an.

Citește și: Sfaturi și măsuri de prevenție pentru antreprenori în situații de criză

Urmează companiile de energie, așa cum sunt Shell și Saudi Aramco afectate de scăderea conddsumului de carburanți și reducerea prețului petrolului.

În cele din urmă, băncile, asigurătorii de viață și administratorii de active.

De reținut că Rețineți că, în afara primului grup, virusul nu a făcut nimic altceva decât să accelereze tendințe deja existente. Un exemplar perfect al modului în care pandemia a înrăutățit problemele existente este Berkshire Hathaway a investitorului Warren Buffett. Nu doar că portofoliul Berkshire are o pondere mare de companii financiare și are o expunere majoră în sectoarele industrial și energetic.

În lista perdanților se mai regăsesc Exxon Mobil, Citigroup, HSBC, BP, Petrobras, Merck, Total sau Coca-Cola, cu pierderi cuprinse între 30 și 60 de miliarde de dolari din capitalizarea de piață.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •