In acest an, izbucnirea pandemiei de Covid-19 a afectat enorm forta de munca globala, miliarde de oameni confruntandu-se cu restrictii si companii din intreaga lume fiind fortate sa opereze in moduri noi si provocatoare.
Lucrul de acasa este noua normalitate, iar securitatea locului de munca a devenit mai importanta ca niciodata, avand in vedere ca, in continuare, multe organizatii sunt nevoite sa isi reduca personalul. Intre timp, talentele trebuie sa invete sa se perfectioneze rapid, pentru a ramane relevante in noua economie digitala. Acestui puternic proces disruptiv i se adauga recentele miscari de justitie sociala, care au impulsionat eforturile de implementare a unor practici incluzive la locul de munca.
Studiul Randstad Workmonitor Decembrie 2020 a identificat principalele tendinte de pe piata muncii, manifestate in a doua parte a acestui an. Peste jumatate din angajatii din tara noastra (54.38%) simt ca sunt sustinuti de angajatorul lor, mental si emotional, in timpul pandemiei, fata de media globala, de 71%, conform studiului. O diferenta de peste 15% se remarca intre angajatii romani si cei din alte tari din Europa de Est in ce priveste numarul celor care spun ca au echipamentul si tehnologia pentru a face fata digitalizarii la serviciu (54.63% fata de 70% in Europa de Est si 79% media globala). Procentul celor multumiti de locul lor de munca este considerabil mai scazut in Romania (43.50%), comparativ cu alte tari din aceasta parte a Europei (75%).
Indexul de mobilitate (probabilitatea ca o persoana sa se angajeze in alta companie, in urmatoarele sase luni) se mentine relativ constant, in ultimii ani, cu o usoara scadere in 2020. 22.75% dintre romani spun ca au cautat in 2020 noi oportunitati profesionale, fata de media declarata de forta de munca din Europa de Est, de 29%. 20.3% dintre acestia au schimbat efectiv serviciul, comparativ cu 23% din restul tarilor din regiune.