Doar jumătate din angajații români se simt susținuti de angajatorul lor, în pandemie

Numai jumatate din angajatii romani se simt sustinuti de angajatorul lor, in pandemie

In acest an, izbucnirea pandemiei de Covid-19 a afectat enorm forta de munca globala, miliarde de oameni confruntandu-se cu restrictii si companii din intreaga lume fiind fortate sa opereze in moduri noi si provocatoare.

Lucrul de acasa este noua normalitate, iar securitatea locului de munca a devenit mai importanta ca niciodata, avand in vedere ca, in continuare, multe organizatii sunt nevoite sa isi reduca personalul. Intre timp, talentele trebuie sa invete sa se perfectioneze rapid, pentru a ramane relevante in noua economie digitala. Acestui puternic proces disruptiv i se adauga recentele miscari de justitie sociala, care au impulsionat eforturile de implementare a unor practici incluzive la locul de munca. 

Studiul Randstad Workmonitor Decembrie 2020 a identificat principalele tendinte de pe piata muncii, manifestate in a doua parte a acestui an. Peste jumatate din angajatii din tara noastra (54.38%) simt ca sunt sustinuti de angajatorul lor, mental si emotional, in timpul pandemiei, fata de media globala, de 71%, conform studiului. O diferenta de peste 15% se remarca intre angajatii romani si cei din alte tari din Europa de Est in ce priveste numarul celor care spun ca au echipamentul si tehnologia pentru a face fata digitalizarii la serviciu (54.63% fata de 70% in Europa de Est si 79% media globala). Procentul celor multumiti de locul lor de munca este considerabil mai scazut in Romania (43.50%), comparativ cu alte tari din aceasta parte a Europei (75%).

Indexul de mobilitate (probabilitatea ca o persoana sa se angajeze in alta companie, in urmatoarele sase luni) se mentine relativ constant, in ultimii ani, cu o usoara scadere in 2020. 22.75% dintre romani spun ca au cautat in 2020 noi oportunitati profesionale, fata de media declarata de forta de munca din Europa de Est, de 29%. 20.3% dintre acestia au schimbat efectiv serviciul, comparativ cu 23% din restul tarilor din regiune.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •