Studiu GfK: Exporturile au adus România pe creștere economică

Exporturile puternice au adus România pe creștere economică, potrivit unui studiu GfK realizat pentru Comisia Europeana despre climatul de consum in Europa, remis Manager Express.

„Economia este din nou în creştere în România. Cu toate că în 2012 PIB a crescut cu numai 0,7 faţă de anul precedent, creşterea a fost de 1,8 procente în prima jumătate a lui 2013, fiind şi mai ridicată în al treilea trimestru, respectiv de 4,1 procente. Pentru 2013 în ansamblu, se preconizează o creştere de peste două procente, tendinţa fiind ascendentă”, se arată în studiul GfK „Climatul de consum Europa pentru al
patrulea trimestru al lui 2013”.

Citește și Capcana veniturilor medii

În perioada ianuarie-septembrie din anul 2013, exporturile au crescut cu 9% față de perioada ianuarie-septembrie din 2012. În afara României, cea mai căutată industrie este cea auto, se arată în studiul GfK.

Creșterea înregistrată în consumul privat se situează la 0,3%, un procent slab în comparație cu anul 2012. Pe de altă parte, Comisia Europeană anticipează, în previziunea sa de toamnă, o redresare semnificativă atât în cazul consumului privat, cât şi în cazul cheltuielilor guvernamentale.

Citește și Creştere economică de aproape 5% prevăzută pentru pieţele emergente în 2014. Ce trebuie să facă România

În ceea ce privește anii următori, Fondul Monetar Internațional (FMI) anticipează o creştere economică cuprinsă între 2,5 procente, în anul 2015, şi 3,5 procente, în anul 2018. Potrivit FMI, această creștere se va datora, în principal, cererii ridicate pentru produse româneşti pe piaţa externă.

În legătură cu starea economiei, România, în raport cu majoritatea țărilor europene, cunoaște un ușor regres față de trimestrul al treilea din 2013, de la -12, la -14 puncte.

Citește și Studiu GfK – 60% dintre români spun că veniturile lor abia reuşesc să le acopere cheltuielile curente

În materie de așteptările privind veniturile, în cazul României nu se poate vorbi despre o revenire, ci, mai degrabă, de o conservare a așteptărilor privind veniturile – indicatorul a scăzut la -9, de la -8.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •