Starea economiei din România a crescut cu peste 11%

Starea economiei din Romania, mai buna cu peste 11%

În primele șase luni ale lui 2017, indicatorul starea economiei, format din evoluția numărului de angajați și evoluția salariilor, a crescut cu peste 11%. În același timp, angajații din mediul privat au beneficiat de salarii și bonusuri mai mari, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Acestea sunt concluziile care reies din raportul Smartree Workforce Index, o sinteză realizată de către Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR. În studiu, sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat și care rulează, în medie, afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Potrivit studiului, salariile medii din sectorul privat au avut o evoluție de creștere. În perioada ianuarie-iunie 2017, acestea au crescut cu 7% față de primul semestru din 2016. Principalii factori determinanți au fost majorarea salariului minim brut pe economie, dar și negocierile salariale inițiate la finalul anului trecut. Distribuția creșterii a fost inegală, dacă ne raportăm la cele două trimestre – peste 10% ȋn T1 (ianuarie-martie 2017) și doar 2% ȋn T2 (aprilie-iunie 2017). Principalele industrii unde au crescut salariile sunt: producția componentelor auto, domeniul pharma și cel de dezvoltare software.

De asemenea, și numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie, cu 13% ȋn această perioadă, ȋn principal, datorită contextului macroeconomic favorabil, respectiv a creșterii economice ȋnregistrate ȋn primul trimestru al anului.

Ȋn analiză, s-au luat ȋn considerare toate tipurile de contracte de muncă (perioadă determinată sau nedeterminată, cu normă ȋntreagă sau timp parțial). Ȋn ceea ce privește salariul, acesta reprezintă restul de plată (ceea ce angajatul primește la finalul lunii de muncă), după ce s-au scăzut contribuțiile, impozitele și eventualele rețineri.

“Printre piețele ȋn care numărul de angajați a crescut constant se află centrele de cercetare și dezvoltare din domeniul auto și nu numai, zona de BPO sau cea de dezvoltare software. Acestea sunt deja cunoscute pentru extinderea permanentă și pentru faptul că oferă salarii peste media altor sectoare. Totuși, angajări s-au făcut și ȋn retail sau pharma. Industriile ȋn care numărul de angajări a stagnat ȋn prima parte a anului au fost cea de textile, materiale de construcții sau servicii financiare”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Indicele care arată „bunăstarea angajaților” este construit pe baza a trei indicatori: zilele de concediu de odihnă, zilele de concediu medical și valoarea bonusurilor primite.

Cifrele arată că romȃnii care lucrează ȋn mediul privat și-au luat mai multe zile de concediu de odihnă, dar și medical, ȋn ultimele șase luni. Mai exact, cu 15, respectiv 5% ȋn plus față de aceeași perioadă a lui 2016. Bonusurile medii oferite de către companii au cunoscut același trend pozitiv, ȋnregistrȃnd o evoluție de 13%, ȋn prima parte a anului. Ȋn consecință, a crescut și bunăstarea angajaților, cu același număr de procente.

Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, a fost înființată în anul 2000 şi oferă o gamă completă de servicii: de la salarizare, administrare de personal, analiză și raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultanță în domeniu.

Smartree procesează 550.000 de angajați anual și are peste 150 de clienți, în majoritate – companii multinaționale, dar și companii cu capital integral românesc. Smartree beneficiază de competențele a peste 80 de specialiști în payroll, administrare de personal și recrutare.

(Foto: stevepb, www.pixabay.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •