Cursă pentru antreprenoriatul în domeniul agricol

Analiza Casa de Avocatură Ionescu și Sava

Chestiunile de organizare a activității fermierilor într-o formă juridică prin intermediul căreia aceștia să poată atrage finanțare sau să pătrundă în lanțul de distribuție și desfacere, zona de fiscalitate unde sunt necesare multe clarificări, partea administrativă – de relaționare cu autoritățile publice din domeniu sau zona de litigii – acestea sunt principalele probleme din antreprenoriatul agricol local, conform unei analize realizate de Casa de Avocatură Ionescu şi Sava.

„Problemele legislative din domeniul agricol vin din faptul că legislația în domeniul agricol este destul de volatilă în condițiile în care în prezent se acoperă, din punct de vedere legislativ, o perioadă de 10-15 ani în care acest sector nu a fost o prioritate pentru legiuitori.

În perioada următoare, merită urmărită legiferarea din domeniul fondului forestier și amendamentele la Legea pajiștilor, pentru care se încearcă modificarea încărcăturii minime la hectar, a perioadei de concesionare a pașunilor și acordarea subvențiilor. Vor exista controverse și în sectorul laptelui și al produselor lactate, unde, în paralel cu eforturile de recunoaștere a organizațiilor de producători și de stabilire a relațiilor contractuale, de la 1 aprilie, au fost eliminate cotele de lapte, apărând astfel noi reglementări privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumpărătorul de lapte”, declară Diana Turturică, avocat asociat în cadrul Casei de Avocatură Ionescu și Sava.Diana Turturica, Ionescu si Sava

Conform analizei, foarte multe dintre litigiile din agricultură sunt concentrate, în prezent, în relația cu Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură. Acestea privesc atât relația directă, APIA – fermieri, dar și relația APIA cu alte instituții publice, ca de exemplu, litigiul APIA împotriva Curții de Conturi. „Din păcate, o parte dintre aceste litigii ajung în zona de penal, fiind cercetați în prezent o serie de fermieri în legătură cu dobândirea de subvenții necuvenite”, declară reprezentantul Casei de Avocatură Ionescu și Sava.

Partea de organizare a producătorilor agricoli, sistemul de finanțare a fermierilor, nevoia ca producătorii agricoli să se organizeze juridic pentru a putea distribui sau atrage finanțări – practic, tot efortul de actualizare a sistemului în care funcționează fermierul român, atrage multă birocrație în acest sector, relevă analiza.

„Acum, are loc o cursă pentru antreprenoriatul în domeniul agricol, cursă care va trebui derulată în mod susținut cel puțin în următorii doi-trei ani. Investitorii din țări cu o îndelungată experiență în agricultură, cum ar fi Olanda sau Irlanda, care au know-how-ul și capitalul necesare pentru dezvoltarea unui business în acest domeniu, au un avantaj competitiv notabil față de investitorii români”, declară av. Diana Turturică.

Despre Casa de Avocatură Ionescu și Sava

Casa de Avocatura Ionescu și Sava a fost înființată în 2005 de către o echipă de avocați cu experiență în cadrul unora dintre firmele de avocatură de renume din România. De la înființarea sa, Ionescu și Sava a asistat și continuă să asiste clienți de primă mărime cu activitate în domenii precum industria farmaceutică, auto, bănci și servicii financiare, dezvoltare imobiliară sau producție industrială. În portofoliul de clienți Ionescu și Sava, se regăsesc companii precum Mercedes-Benz, Novartis, Angelini, Grupo Lar. Ariile de competenţă ale echipei includ litigii, insolvență, drept fiscal, drept bancar, dreptul concurenței, fuziuni și achiziții.

Ionescu și Sava este membră în cadrul Alliance of Business Lawyers, o rețea internațională de prestigiu, ai cărei membri sunt firme de avocatură din întreaga lume (peste 700 de avocați și 51 de birouri în 32 de țări) – care permite companiilor acces la consiliere juridică la nivel internațional. În 2013, Casa de Avocatura Ionescu și Sava a fost desemnată de prestigioasa publicație britanică Acquision International „Firma Anului în Dreptul Concurenței” (Competition Law – Firm of the Year – România).

Mai multe informații pe: www.ionescusava.ro

(Foto: Sue Reynolds, www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •