Florin Pogonaru: Investițiile străine în România nu vor mai avea susținere din partea populației

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, consideră că modificarea Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală va „înviora” mediul de afaceri. Există, însă, și o problemă. Noul Cod Fiscal nu are prevederi privind consolidarea fiscală pentru grupurile româneşti.

„Din punct de vedere al mediului de afaceri, noul Cod Fiscal şi cel de procedură fiscală este un mare progres. Prin aceste reduceri de taxe sperăm să vedem înviorări în mediul de afaceri”, a spus Pogonaru.

Citește și: România, în top 15 cele mai atractive țări din Europa pentru investiții străine

Președintele AOAR a declarat, însă, că unele dintre propunerile Asociației nu au fost luate în considerare la elaborarea celor două coduri. Printre acestea, prevederile privind consolidarea fiscală pentru grupurile româneşti, aceste prevederi  fiind „semnalul care era în concordanţă şi cu noul model de creştere pentru perioada următoare, care ajuta capitalul românesc să nu mai fugă şi să avem investiţii venind către România”.

Pogonaru a adăugat că, înainte ca mediul de afaceri din România să ajungă la un pact economic general, trebuie să ajungă la un pact economic pe sectoare.

„Vedem o schimbare a modelului economic, dintr-un model bazat pe capital străin, într-un model endogen, prin creşterea spiritului antreprenorial, prin accentul pus pe întreprinderile româneşti, printr-o politică adecvată de ajutor de stat, care să susţină refacerea lanţurilor de creare a valorii la nivelul economiei româneşti”, a subliniat acesta.

Citește și: STUDIU. Sectoarele de activitate din România, atractive pentru fondurile de investiții

Florin Pogonaru este de părere că mediul de afaceri românesc ar avea nevoie de mai mulţi antreprenori autohtoni, însă aceştia nu sunt susţinuţi.

„În această perioadă s-au creat şi câţiva jucători mari români, dar ar trebui să o trec la lipsuri, pentru că s-au creat mult prea puţini. România este, în mod cert, ţara din Europa Centrală şi de Est în care capitalul local este cel mai puţin prezent. Capitalul local nu a avut niciodată politici de sprijinire a activităţii sale. Capitalul local a fost împins în jocul populismului, fiind de cele mai multe ori vinovatul de serviciu. Trebuie să trecem la o mentalitate pro-business, să înţelegem că bunăstarea generală depinde inclusiv de existenţa spiritului anteprenorial la români”, a mai spus Pogonaru, conform Mediafax.

El este de părere că investiţiile străine în România nu vor mai avea susţinere din partea populaţiei, deoarece nivelul de trai al românilor nu creşte, în ciuda avansului economiei.

Citește și: Ce investiții aduc succesul în 2015

„Se constată o schimbare a modelului de creştere în România. Dacă până acum, modelul de creştere al economiei româneşti, s-a bazat pe atragerea de capital străin, ceea ce în mod cert este un lucru foarte bun, şi pe exporturi, este clar că pentru perioadele următoare acest model nu va mai adăuga valoare suficientă şi nu va mai asigura sprijinul populaţiei. Atât timp cât avem modele de dezvoltare bazate pe buncăre economice, unde vin input-uri din afară, sunt prelucrate pe bază de forţă de muncă ieftină şi transformate în output-uri care pleacă afară, avem o economie care nu difuzează bunăstare, care generează creştere, cifre record de export, dar pe orizontală şi nu duce la creşterea nivelului de trai. Un astfel de model nu va putea continua pentru prea multă vreme. Avem o problemă la nivelul forţei de muncă. Trecem de la modelul de forţă de muncă ieftină, supra-abundentă şi calificată la un model de forţă de muncă necalificată şi care va fi din ce în ce mai nemulţumită în găsirea de locuri de muncă în străinătate”, a concluzionat Pogonaru.

(Foto: commons.wikimedia.org)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •