Victor Boștinaru, europarlamentar: România a performat foarte bine pe proiectele mici în absorbția fondurilor europene

Victor Boștinaru, europarlamentar: România a performat foarte bine pe proiectele mici în absorbția fondurilor europene

România a performat foarte bine pe proiectele mici, dar, în cazul celor mari,  în special cele infrastructură, au fost cele mai slabe performanțe în ceea ce privește absorbția netă, spune Victor Boștinaru, Membru al Parlamentului European, Vice-Președinte, Alianța Progresistă  S&D.

”Capacitatea administrativă și capacitatea instituțională reprezintă factorii sine qua non nu doar pentru absorbția fondurilor europene, cât mai ales pentru a face diferența dintre absorbția cantitativă și cea calitativă”, a declarat europarlamentarul în cadrul unei conferințe organizate de The Diplomat-Bucharest.

“Toate evaluările, inclusiv statisticile de la finele lui 2015, arată că România a performat foarte bine pe proiectele mici, maximum mijlocii, cele mari – în special proiectele de mare infrastructură – fiind cele mai slabe ca performanță în ceea ce privește absorbția netă. Proiectele mici însă nu produc nici efectul de antrenare, nici efectele de multiplicare care reprezintă, de fapt, esența politicii de coeziune. Factorul esențial pentru a putea elabora proiecte mari este existența unei capacități administrative dublată de capacitatea instituțională”, a adaugat Victor Boștinaru.

Citește și Modalităţi de finanţare oferite de UE pentru eficiența energetică a clădirilor

Arhitectura actuală a programului de finanțare europeană 2014-2020 oferă numeroase oportunități pentru punerea în practică a ideilor inovatoare și proiectelor care pot fi finanțate prin fonduri europene.

Programul continuă să ofere o gamă largă de oportunități statelor membre, cu peste 50 miliarde de euro distribuite prin fonduri europene în fiecare an, dedicate proiectelor în educație, cercetare, mediu, transport, cultură și dezvoltarea afacerior.

Dezvoltarea și implementarea proiectelor finanțate prin fonduri europene trebuie să urmeze reguli clare și comune statelor europene, indiferent de industrie sau de domeniu. Managerul de proiect este astfel cel care instrumentează aceste reguli comune și clare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •