Victoria lui Merkel, o mască pentru problemele economice ale Germaniei

Victoria lui Markel, o mască pentru problemele economice ale Germaniei

Angela Merkel a câștigat în această săptămână al treilea mandat pentru funcția de cancelar al Germaniei. În urma alegerilor legislative organizate în statul german, partidul pe care îl conduce, CDU (Uniunea Crestin Democrata) a obținut 42% din voturiu.

Victoria lui Markel, o mască pentru problemele economice ale Germaniei

Totuși, potrivit The Telegraph, victoria lui Merkel se consideră că nu face altceva decât să mascheze problemele eonomice reale pe care le are statul german.

Într-adevăr, potrivit publicației britanice, la anumite capitole, Germania stă foarte bine. Spre exemplu, șomajul în rândul tinerilor este de doar 7.7%, în comparație cu 26% în Franța sau 39.5 în Italia, grație unor scheme de ucenicie eficiente pe care le aplică statul german.

Economiștii germani, însă, atrag atenția asupra faptului că acest trend, în aparență ascendent, este foarte fragil.

„Germania se află într-o poziție fantastică, dar ne pierdem avantajul competitiv. Toate partidele importante vor să dea înapoi de la reforme”, spune Christian Schulz de la Banca Berenberg.

Joerg Asmussen membru al consiliului Băncii Centrale Europene este de părere că în următorii ani Germania va avea mari probleme dacă va continua să neglijeze infrastructura care „îmbătrânește” și dacă nu va face investiții în educație.

Tot legat de problemele pe care le are statul, Federația Industriei Germane (BDI) a atras atenția că în contextul în care Germania investește tot mai multe milioane de euro în energie solară, eoliană sau alte forme de energie regenerabilă, acest lucru determină creșterea prea mare a prețurilor de energie, ceea ce duce la descurajarea competitivițății.

Energia în Germania costă, în prezent, cu 30% mai mult decât în restul Europei.

The Telegraph atrage, astfel, atenția că niciun partid, în timpul campaniei actuale, nu a reușit să se adreseze problemelor reale ale Germaniei care își propune ca până în 2030 să folosească în proporție de 50% energie regenerabilă.

În același timp, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică atrage atenția că Germania are cele mai rigide piețe ale muncii. Concedierile sunt în continuare dificile, ceea ce îngreunează dezvoltarea companiilor care se bazează pe tehnologie. În aceleși timp, productivitatea este una slabă de doar 0.6%, în comparație cu 1,4% în alte țări.

„Slăbiciunea Germaniei stă în faptul că se bazează foarte mult pe cererea externă”, este de părere Charles Dumas, de la Lombard Street Research.

Criza legată de îmbătrânirea populației este o altă problemă a Germaniei. Comisia Europeană apreciază că în următorii zece ani, piața muncii germane va avea cu 200.000 de oameni mai puțin.

În contextul dat, germanii își doresc o schimbare și devin din ce în ce mai tentați să voteze cu o mișcare anti-euro, Alternativa pentru Germania (AfD). În prezent, conservatorii lui Merkel caută un aliat pentru a forma o majoritate parlamentară.

Specialiștii sunt de părere că dacă AfD ar avea tot mai multă susținere, acest lucru ar duce la o schimbare de direcție istorică pentru istoria modernă a Europei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •