Cum te descurci să fii un părinte competent și un angajat eficient, în același timp?

Este posibil să fii un parinte competent si un angajat eficient in acelasi timp?

Nu trebuie să fiți totul, pentru toți oamenii, întotdeauna. Posibil că mulți dintre voi sunteți deja în postura unui părinte și angajat cu program full-time. Alții, vă gândiți că veți ajunge, la un moment dat, într-o astfel de situație. Și probabil că unii dintre voi s-au întrebat cum ar putea să crească o familie, în timp ce își construiesc și o carieră de succes?

Această întrebare a apărut în Quora și a primit un răspuns de la Sara Mauskopf, CEO și co-fondatoare Winnie. Ea recunoaște că nu a găsit încă formula perfectă, dar spune că, în calitate de mamă a unui copil de doi ani și CEO al unei companie, a învățat câteva strategii pentru a echilibra viața profesională și cea de familie, care o ajută să simtă că are totul. Iată câteva tactici pe care le-ar recomanda Sara oricui se află în situația în care își construiește o carieră și o familie, concomitent.

Găsiți un loc de muncă flexibil. Găsirea unui job flexibil nu înseamnă că trebuie să lucrați cu jumătate de normă sau mai puține ore. Flexibilitatea înseamnă că aveți capacitatea de a vă face treaba în condițiile impuse de voi. În calitate de CEO, așteptările față de ea sunt destul de ridicate, dar, cel puțin, are posibilitatea de a lucra de acasă sau în timpul nopții, dacă intervine ceva important legat de familie, în timpul programului obișnuit. În astfel de cazuri, sunt mai potrivite locuri de muncă care nu necesită prezența voastră fizică la birou, pentru că, astfel, vă puteți planifica sarcinile în funcție de programul vostru.

Nu fiți prea duri cu voi. Nu trebuie să fiți totul, pentru toți oamenii, întotdeauna. Este în regulă dacă, uneori, nu îndepliniți anumite sarcini. Este în regulă dacă nu faceți lucrurile așa cum ar trebui, doar pentru că va lua mai puțin timp, chiar dacă aveți abilitatea de a le face mai bine. Este în regulă să nu fiți acasă la ora de culcare, în fiecare noapte. Este în regulă să nu aveți mereu mâncare gătită. Cu cât stabiliți mai jos niște standarde proprii pentru ceea ce înseamnă o carieră de succes și o familie de succes, cu atât vă veți simți mai bine. Cu cât sunteți mai satisfăcuți de performanța voastră, cu atât veți fi mai eficienți, profesional, și mai buni, ca părinți. Recomandarea Sarei este să vă stabiliți ca obiectiv să mențineți familia relativ sănătoasă și fericită și să vă faceți munca pentru care sunteți plătiți.

Cereți sprijin. Așa cum, probabil, aveți colegi la birou care vă ajută cu anumite sarcini, la fel, aveți nevoie de ajutor și acasă, pentru a vă crește copilul. Evident, este minunat dacă aveți un partener acasă, care vă poate ajuta cu o parte rezonabilă (sau mai mult) a atribuțiilor de îngrijire a copilului, dar există și alte modalități prin care puteți face ca lucrurile să funcționeze. O vorbă înțeleaptă spune că „este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil”. Construiți un „trib” de prieteni pe care vă puteți baza într-o situație extremă. Cereți ajutorul familiei. Dacă vă puteți permite, plătiți pe cineva care să se ocupe de gătit și curățenie. Nu există o configurație magică, dar cu cât aveți mai mult sprijin, cu atât mai bine. Nu încercați să faceți totul singuri, pentru că aceasta este o rețetă a dezastrului.

Făceți-vă timp pentru voi. Acesta este cel mai important lucru. Veți fi angajați și părinți mai buni dacă vă puneți pe locul întâi, cel puțin uneori. La început, este greu să găsiți timp pentru aceasta, dar faceți tot posibilul. Asta ar putea presupune multe lucruri: mergeți să alergați înainte de muncă, meditați în timpul pauzei de prânz, citiți o carte înainte de culcare sau ascultați un podcast îndrăgit în timpul deplasărilor. Dacă vă faceți timp pentru voi și acordați prioritate nevoilor voastre, veți fi surprinși cât de ușor este să aveți grijă de nevoile tuturor celorlalți.

Dragi părinți-manageri, care sunt strategiile voastre pentru a îmbina viața de părinte și cea de angajat full-time?

Foto credit: Daniel Cheung / Unsplash