Femeile câștigă teren în industriile dominate de către bărbați și viceversa

Femeile castiga teren in industriile dominate de catre barbati si viceversa

Dintre cele 785 de ocupații clasificate de către Biroul de Statistică a Muncii din SUA, două treimi au o concentrație mai mare de bărbați angajați. Cu toate acestea, un nou studiu realizat de către CareerBuilder arată că un număr tot mai mare de femei se orientează spre roluri care au fost, tradițional, ocupate de către sexul opus și invers.

Aproape 1 din 4 (24%) dintre pozițiile vacante deschise în perioada 2009 – 2017, dominate de către bărbați, au fost luate de către femei. Astfel, la momentul actual, 23% dintre job-urile predestinate bărbaților sunt ocupate de către lucrători de sex feminin. Mai multe femei se angajează în roluri de la CEO, avocați și chirurgi, până la web developer, chimiști, producători și directori.

De cealaltă parte, 30% dintre job-urile dominate de către femei au fost ocupate de către bărbați. Astăzi, 27% dintre toate funcțiile în care predominau femeile sunt deținute de către angajații de sex masculin. Bărbații și-au crescut prezența în roluri precum farmaciști și designeri de interior, bucătari, contabili sau manageri de resurse umane.

Pentru realizarea acestui studiu, s-a desfășurat o analiză amplă a datelor din 2009 până în 2017, oferite de către Emsi, divizie de analiză a pieței de muncă care aparține companiei CareerBuilder.

Totuși, aceste rezultate nu sunt chiar o surpriză. Vă spuneam într-un articol anterior că, în Europa, o treime dintre manageri sunt femei (35%), iar în România această cifră este și mai mare (41%).

Așadar, putem doar să constatăm o tendință în care femeile și bărbații depășesc noțiunile preconcepute și se orientează spre roluri care, din punct de vedere istoric, au fost puternic populate de sexul opus. Rezultatele studiului arată că, în ultimii zece ani, femeile au câștigat teren în management, drept și diverse roluri legate de știință și inginerie. În același timp, mai mulți bărbați se îndreaptă spre educație și formare, sprijină roluri și domenii creative. Deși mai este loc de îmbunătățiri în echilibrarea balanței, pare să existe mai puțină discriminare de gen în ceea ce privește angajarea și alegerea carierei.

Citește și: Succesul în afaceri la feminin

Femeile au câștigat teren în industriile dominate de către bărbați, din 2009 până în 2017

Conform analizei realizate de către CareerBuilder, mai multe femei se îndreaptă către roluri de conducere, precum și ocupații legate de știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Dintre cele 12.385 poziții de noi de director executiv, care au fost create în perioada 2009 – 2017, femeile au ocupat 28% dintre acestea. De asemenea, ele au preluat aproape jumătate dintre noile locuri de muncă alocate pentru avocați, medici veterinari și manageri de marketing și aproape o treime dintre job-urile de chirurg și web developer.

Bărbații câștigă teren în industrii dominate de femei, din 2009 până în 2017

Privind ocupațiile cu o concentrație mai mare de femei, bărbații au reprezentat cel puțin jumătate din noile locuri de muncă pentru farmaciști, administratori de educație, vânzători cu amănuntul, promoteri și bucătari.

Citește și: Cât de importantă este diversitatea gândirii în companii? (I)

(Foto: rawpixel, www.pixabay.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •