Succesul în afaceri, la feminin

Succesul in afaceri la feminin

Sheryl Sandberg, COO la Facebook, spunea că „În viitor, nu vor exista femei lider. Vor fi doar lideri” (“In the future, there will be no female leaders. There will just be leaders.”). Analizând statistica din Uniunea Europeană, constatăm că lucrurile se mișcă în această direcție.

ZF citează Eurostat în rezultatele unor statistici, care spun că, în medie generală, o treime dintre manageri sunt femei (35%). Cea mai mică diferenţă între plata salariului dintre o femeie şi un bărbat este în România (5%), iar cea mai mare în Ungaria (33,7%).

Femei manager in Uniunea Europeana
În contextul unor conferințe recente la care am fost prezenți și noi, redacția Manager Express, am încercat să aflăm mai multe păreri pe acest subiect, de la persoane din ambele tabere și din diverse domenii de activitate. Unii consideră că numărul mare de femei manager se datorează comunismului, care nu făcea diferențe între activitățile pentru bărbați și pentru femei. Alții cred că România este țara în care oricine poate să facă bani buni, indiferent de sex. Există și păreri care spun că acest echilibru este chiar necesar în afaceri.

„Un moment interesant a fost atunci când analizam cu niște colegi de-ai mei și, aparent, Europa de Est era, până la un anumit nivel, mai bine clasată decât Europa de Vest la angajarea femeilor în poziții de conducere. Acest lucru s-a datorat în parte comunismului, care nu a făcut nicio separare între bărbați și femei, toți lucrau pe aceleași mașini și linii de producție. În total, în România există mai multe femei în poziții de top decât bărbați. La urma urmei, liderul, fie că e vorba de bărbat sau de o femeie, nu ar trebui să aibă nici o barieră impusă, precum că ar fi în vreun fel diferit. Deci acesta este cel mai bun mod de a trata situția. Totuși, știm că există și organizații care au restanțe la capitolul acesta.” Mihai Zant – Senior International Trainer & Management Consultant – Leverage People