În vremuri de pandemie: iVideo, fii memorabil(ă)

2021, aventuri in incertitudine sau transformare pragmatica?

Pandemia ne-a schimbat viețile în ultimele luni cum numai în SF-uri ne imaginam, demonstrându-ne astfel cât de fragilă era viața noastră obișnuită. Fosta noastră viață obișnuită. Aceste momente de transformări sociale disruptive ne-au obligat să ne confruntăm temerile, preconcepțiile și valorile.

Viața mult blamată din fața ecranelor a devenit o rutină. Teama de a te pune în fața camerei a fost surmontată de nevoie, iar comunicarea video s-a transformat într-un standard. De la ședințele corporate prin video-call, la marketing video pentru micile și marile afaceri, de la cursurile online, la orele de fitness transmise pe FB, de la întâlnirile cu medicii și terapeuții online, la cumpărături în mediul virtual – toate împreună brodează un univers încă haotic al imaginilor în care dacă I(ai)video nu e suficient. Pasul necesar este să fii memorabil(ă).

Citește și: BestJobs: Scădere de 23% în trimestrul trei pentru joburile de management

Identitatea vizuală este un concept pe care-l asociem la prima vedere cu branduri, cu companii. În vremuri în care vizualul a devenit însă un mod de viață, conceptul se aplică fiecăruia dintre noi. Când spui brand, spui cunoscut și recognoscibil. În marea de construcții video – devenite accesibile oricui prin intermediul tehnologiei –  elementele distinctive sunt cruciale. Fondatorul gigantului Amazon, Jeff Bezos, a afirmat la un moment dat, iar remarca a devenit reper, că brandingul este „ceea ce spun oamenii despre tine atunci când nu ești în cameră”.

Construcția identității vizuale personale începe cu întrebarea: Cum vreau să fiu văzut? Iar drumul interogativ continuă cu: Ce trăsături mă fac unic? Și da, suntem unici fiecare dintre noi. Ce trăsături vreau să fie vizibile? Sau ce trăsături vreau să îmi asum? Ce pasiune mă definește? Răspunsurile nu vor fi  imediate. Este o călătorie, un proces.

Memorabili sunt cei care ies în evidență. Uneori încercăm, în mod voit, să diminuăm elementele care ne scot din tipare din teama de a nu ieși din rând. Extraordinarul este de multe ori exact precum construcția acestui cuvânt: extra-ordinar = ieșit din ordinar, născut din comun și devenit extra.

Citește și: BestJobs: Scădere de 23% în trimestrul trei pentru joburile de management

A găti este ceva comun, o preocupare cotidiană care atunci când e însuflețită de pasiune poate deveni extra-ordinar, un succes dacă este acompaniat de elemente recognoscibile și de consecvență. Povestea Jamila a început într-o bucătărie de cartier din Giulești. Acum, succesul se măsoară în 1,2 milioane de subscriberi pe Youtube. La început, nu vedeai decât mâinile ei, elemente devenite de neuitat: mâini de bunicuță fără să fie bunicuță, citeam pe undeva o descriere care mi s-a părut perfectă. Fără să o vezi, știi că e ea. Sunt mâinile care frământă, amestecă și care promit rețete care să-i iasă oricui. Iar rețetele ies.  Geanina, pe numele ei, a construit un brand de la zero. A  învățat împreună cu soțul ei să creeze video-uri, fără a avea o pregătire în acest sens.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •