Revoluția energetică a Germaniei, un model de evoluție accelerată

O singură elice din fibră de sticlă, de pe o turbină eoliană cântărește 25 de tone. O singură turbină eoliană din Marea Nordului poate produce suficientă energie pentru 6.000 de gospodării. În apele Germaniei există 19 parcuri eoliene complete sau în curs de finalizare.

Germania a decis să pornească pe un drum dificil, cel al revoluționării sistemului energetic, într-un proces pe care specialiștii l-au denumit energiewende. Scopul acestei transfromări este ca până în anul 2050 să producă 80% din energia necesară statului din resurse regenerabile. Procesul nu este unul care a început de curând, el fiind discutat și dezbătut îîncă din anii 1980, dar dezastrul de la Fukushima din 2011, i-a determinat pe aceștia să accelereze demersurile, transfromându-se în lideri la nivel global în această transformare și încercare de a evita o catastrofă climatică.

Resursele regenerabile acoperă acum până la 27 % din nevoia de electricitate a statului, dar 44% încă vine din cărbune, numai în 2014, în Germania, extrăgându-se peste 200 de milioane de tone de cărbune, după decizia din 2011 de a închide toate cele 17 centrale nucleare până în anul 2022. După închiderea  acestora, procesul de dezmembrare și de curătare a deșeurilor radioactive va fi îndelungat, costisitor și anevoios.

Sursa: National Geographic

Sursa: National Geographic

Chiar dacă facturile lor au crescut în medie cu 20 de dolari pe lună, 92% dintre germani susțin acest proces amplu de tranziție către resurse regenerabile pentru că înțeleg în profunzime gravitatea impactului pe care menținerea raportului actual îl poate avea asupra viitorului copiilor lor.

De ce este atât de important de menționat și reamintit acest fapt despre progresul înregistrat de Germania? Pentru că ei au dat startul unui proces de renunțare la combustibili fosili, de care planeta are nevoie pentru a supraviețui în continuare. Schimbarea însă nu implică doar trecerea din întunecimea minelor în bătaia vântului, ci înseamnă o schimbare comportamentală la nivel uman și transformări în toate sectoarele existente, cu accent pe cel al transporturilor. Un exemplu de care are nevoie întregul glob.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •