Blue Monday: cum îți ajuți angajații să depășească cea mai sumbră perioadă a anului

Blue Monday: cum iti ajuti angajatii sa depaseasca cea mai sumbra perioada a anului

De parcă nu ar fi destul simplul fapt că există zilele de luni, în fiecare ianuarie se vorbește și despre Blue Monday sau „Lunea cea tristă”, considerată ca fiind cea mai deprimantă zi a anului.

În această perioadă, peste 40% dintre angajați spun că iarna afectează în mod negativ bunăstarea lor mintală, iar peste o treime suferă sau au suferit de Tulburare Afectivă Sezonieră (SAD). Acestea sunt rezultatele unui nou sondaj de la Peldon Rose, consultanți pentru mediul de lucru.

O contribuție la această stare depresivă o are și locul de muncă. Cele mai frecvente motive invocate de către angajați, în ceea ce privește starea de spirit negativă în timpul iernii sunt lipsa de apreciere, mediul de lucru nefavorabil și temperatura din birou.

Tristețea de sezon: mai mult de două cincimi (45%) consideră că iarna are un efect negativ asupra motivației, 42% dintre angajați spun că iarn ale afectează bunăstarea mintală și mai mult de o treime (34% ) menționează productivitatea scăzută.
Neajunsuri la birou: angajații au declarat că un birou răcoros (54%) și iluminatul fluorescent (39%) influențează negativ starea lor de spirit în timpul iernii.
Probleme la serviciu: mai mult de jumătate (56%) se simt neapreciați sau numai uneori apreciați de către compania lor, în timp ce aproape o treime (31%) ddintre angajați consideră că mediul de de lucru are un impact negativ asupra fericirii și bunăstării lor.
Soluții pentru wellbeing: un sistem bun de încălzire (96%), expunerea la lumină naturală (94%), spațiu de relaxare (92%), un mediu liniștit (87%) și o cultură deschisă (87%) sunt considerate cele mai valoroase beneficii pentru bunăstarea angajaților.

Există o mulțime de modalități prin care angajatorii își pot ajuta angajații să contracareze efectele negative ale iernii, iar shimbările trebuie să vină de sus. În baza expertizei pe care Peldon Rose o are în calitate de consultanți pentru locul de muncă și feedback-ul din sondaj, compania sugerează cinci pași esențiali pe care companiile trebuie să-i urmeze pentru a-și ajuta angajații să facă față asteniei de  iarnă.

Căldură

Aproximativ 96% dintre angajați consideră că un sistem de încălzire bun este cel mai important factor în susținerea sănătății mintale și a bunăstării la locul de muncă. Având în vedere că zilele mai scurte (57%), vremea rece (57%) și un spațiu rece (54%) sunt considerate principalele trei trei efecte negative asupra stării de spirit în timpul iernii, angajatorii trebuie să se asigure că biroul oferă o temperatură potrivită pentru angajații lor.

Expunere la lumina naturală

Nouă din zece angajați (94%) spun că expunerea la lumina naturală este importantă pentru wellbeing. Cu toate acestea, peste o cincime dintre angajați (22%) au declarat că nu sunt expuși la lumină naturală în birou. Ori de câte ori este posibil, companiile ar trebui să introducă lumină naturală la locul de muncă, să elimine obstacolele care împiedică lumina și să reamenajeze mobila pentru a obține o lumină naturală optimă.

Spații de recreere

Circa 92% dintre angajați consideră că spațiile sociale sunt valoroase la locul de muncă, contribuind la susținerea bunăstării mintale. Locurile de muncă care încurajează apropierea dintre oameni și construirea de prietenii vor contribui la îmbunătățirea stării de bine a angajaților.

Zone de liniște

Deși 87% dintre angajați spun că zonele de liniște susțin bunăstarea lor la locul de muncă, 44% afirmă că nu au parte de aceste spații în care să se retragă. Pentru a se asigura că nevoile fiecăruia sunt sprijinite la locul de muncă, companiile, ar trebui să creeze o serie de spații de care să poate beneficia angajații în funcție de tipul lor de personalitate, starea de spirit și muncă.

Cultura deschisă

Un dialog deschis și onest despre wellbeing și sănătatea mintală este apreciat de către marea majoritate a respondenților (87%). Totuși, jumătate au spus că nu simt că se pot deschide colegilor în legătură cu sănătatea mintală. Crearea unei culturi deschise ar trebui să înceapă de la conducere, pentru a încuraja comunicarea și pentru a îmbunătăți bunăstarea angajaților.

Foto: Nathan Dumlao / Unsplash