Cercetătorii IBM estimează că, în următorii cinci ani, inovaţiile tehnologice vor schimba vieţile oamenilor. Astfel, potrivit studiului „IBM 5 in 5“, parolele nu vor mai fi folosite, abilitatea de a citi gândurile va deveni posibilă, iar emailurile neimportante vor deveni prioritare. Această listă se bazează pe tendinţe ale pieţei şi ale societăţii, precum şi pe tehnologii emergente din cadrul laboratoarelor de cercetare IBM din toată lumea, care pot face ca aceste inovaţii să devină realitate.
Iată cele mai importante inovaţii care pot schimba felul în care oamenii vor munci şi se vor distra în următorii cinci ani:
1. Oamenii vor avea mai multă putere. Orice obiect care produce căldură prezintă potenţialul de a crea energie ce poate fi stocată: mersul pe jos şi pe bicicletă, şedinţele de alergat, căldura degajată de calculator şi chiar apa din interiorul ţevilor. Progresele în domeniul tehnologiilor de energie regenerabilă le vor permite oamenilor să stocheze această energie cinetică, care în prezent este irosită, şi să o folosească pentru a alimenta case, birouri şi oraşe.
2. Parolele nu vor mai fi folosite. Construcţia biologică va deveni în curând cheia protecţiei identităţii individuale. Astfel, nu va mai fi nevoie să creaţi, să urmăriţi sau să memoraţi mai multe parole pentru diferite conturi. Imaginaţi-vă că veţi putea merge la bancomat şi retrage bani în mod sigur, doar rostind numele sau privind într-un mic senzor ce poate recunoaşte modelul unic al retinei.
3. Abilitatea de a citi gândurile va deveni posibilă. Inginerii IBM cercetează moduri de a lega creierul la dispozitive precum calculatoare şi telefoane inteligente. Când vă gândiţi să sunaţi pe cineva, se va întâmpla. Mai mult, veţi putea controla cursorul de pe ecranul calculatorului, gândindu-vă la poziţia unde doriţi să îl mutaţi.
4. Diviziunea digitală nu va mai exista. Comunităţile în creştere vor putea utiliza tehnologia mobilă pentru a avea acces la informaţii esenţiale şi pentru a deservi mai bine oamenii prin intermediul unor noi soluţii şi modele de business, precum comerţul pe dispozitive mobile şi servicii de sănătate la distanţă.
5. Emailurile neimportante vor deveni prioritare. În următorii cinci ani, reclamele nedorite vor fi atât de personalizate şi relevante, încât veţi crede că mesajele spam au dispărut. În acelaşi timp, fi ltrele spam vor fi atât de precise, încât nu veţi mai fi deranjaţi de oferte promoţionale.
Carte pentru antreprenori
Gabriel Biriş, membru fondator al casei de avocatură cu acelaşi nume, a lansat cartea „Despre Fiscalitate, Competitivitate şi Bun Simţ“. Volumul se vrea a fi un sprijin şi un ghid de soluţii practice, facile, care pot fi uşor de aplicat pentru toţi actorii din sectorul economic. La lansare, au participat şi vorbit, alături de autor, Peter Barta, director executiv al Fundaţiei Post Privatizare, şi Marius Ghenea, preşedinte Fit Distribution. „Sprijinim acest proiect convinşi fiindcă şi în România putem avea, şi este necesar să avem, o legislaţie fi scală competitivă, care va ajuta întregul sector economic să se caracterizeze prin bunăstare şi creşteri semnificative în toate segmentele sale de activitate“, a precizat Peter Barta.
Această apariţie editorială face parte din colecţia Business a Editurii Universul Juridic şi este prefaţată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, şi de Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România