Productivitatea personală, ce este și cum o dezvolți

Productivitatea personală, ce este și cum o dezvolți

de Decebal Leonard Marin, Managing Partner

Productivitatea personală este chiar personală. Ea presupune să faci lucrurile care te ajută să îți atingi scopul trăindu-ți viața cu plăcere, într-un mod echilibrat.

productivity

Acesta este un subiect fierbinte pentru multă lume: guvern în prag de alegeri, corporații, antreprenori și, nu în ultimul rând, pentru cetățeni. Fiecare dintre aceștia are perspectiva lui și, bineînțeles, propriile obiective. Dacă întrebi oamenii cum definesc productivitatea personală, răspunsurile variază destul de mult. Pentru unii ea înseamnă să îți stabilești obiective și apoi să le atingi, pentru alții să faci cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt. Există și oameni pentru care productivitatea personală nu este decât un alt concept corporatist de spălat creierul și de umplut buzunarele top managerilor și acționarilor.

Termenul de productivitate este în esență o măsură, un termen econometric ce desemnează măsurarea unui rezultat de-a lungul timpului. Este un termen specific epocii industriale aplicat mașinilor și proceselor, preluat ulterior de către corporații și consultanți și folosit pentru creșterea profitabilității. Atât cadrul de referință corporatist, cât și cel antreprenorial ne condiționează perspectiva asupra productivității personale.

Aceasta este, într-adevăr, personală. Ea presupune să faci lucrurile care te ajută să îți atingi scopul trăindu-ți viața cu plăcere, într-un mod echilibrat. Pentru a face asta este nevoie, însă, să știi cine ești și ce vrei să faci în viață, lucru deloc ușor pentru mulți dintre noi.

Ideea este de a face doar acele lucruri care contează cu adevărat pentru tine, să îți stabilești obiective care au legătură cu scopul tău în viață. Preocupați de obținerea performanței printr-o viață echilibrată și armonioasă, Corporate Dynamics a dezvoltat un model practic pentru îmbunătățirea Productivității Personale ce tratează 5 factori de influență. El permite optimizarea acesteia pe baza unui curs și a unui instrument on-line, dezvoltat în acest sens: Auditul Productivității Personale™.

Acest instrument permite monitorizarea nivelului și conținutului ei pe următoarele 5 dimensiuni: viziune și obiective personale, utilizare de resurse și context, prioritizare și planificare a sarcinilor, îmbunătățire continuă, viață echilibrată. Cele cinci dimensiuni se condiționează una pe cealaltă, susțin atât interesele individului, cât și pe cele ale organizațiilor pentru care acesta lucrează și, armonizate generează și mai mult timp liber pentru tine și família ta, pentru dezvoltare personală.

1. CLARIFICAREA VIZIUNII ȘI A OBIECTIVELOR PERSONALE

Totul începe cu cine sunt și ce mă face fericit. Implică sinceritate și autocunoaștere, înțelegerea lucrurilor care îți aduc bucurii, îți fac plăcere și îți dau sens în viață. Implică responsabilitate și respect, atât pentru tine, dar și pentru cei din jurul tău. Absența acestei clarificări și nealocarea permanentă de timp zilnic sau săptămânal pentru cele mai importante lucruri duce la o tensiune internă distructivă de autenticitate, efort orientat greșit și foarte mult stres.

Cuvinte cheie: autocunoaștere, armonie interioară, echilibru personal-profesional, dezvoltare personală, punctualitate.

2.UN MOD DE VIAȚĂ ECHILIBRAT

Echilibrul este o condiție pentru progres durabil. Respectarea meselor și o alimentație echilibrată, precum și alternarea perioadelor de concentrare cu cele de relaxare sunt acțiuni importante pentru menținerea unui organism sănătos. Este nevoie de timp suficient pentru odihnă, de momente de liniște, meditație și armonie spirituală. Activitățile sportive săptămânale, precum și momentele de relaxare alături de familie și prieteni sunt lucruri care ajută la reducerea nivelului de stres. Cuvinte cheie: odihnă, armonie spirituală, sport, masă regulată și sănătoasă, timp pentru familie și prieteni, poziție de lucru sănătoasă, preocupare pentru ergonomia muncii.

3. PRIORITIZAREA ȘI PLANIFICAREA SARCINILOR DE SERVICIU

Primul pas este cunoașterea și înțelegerea obiectivelor corespunzătoare postului și rolului tău în organizație. Cheia constă în identificarea și concentrarea pe activitățile care adaugă valoare pentru atingerea obiectivelor. Prioritizarea, planificarea și realizarea acestora trebuie făcută folosind tehnicile care ți se potrivesc cel mai bine. Alege să fii un investitor de timp, nu un consumator de timp. Cuvinte cheie: înțelegerea obiectivului și rolului în organizație, focus pe activitățile cu valoare adăugată, protecție împotriva hoților de timp, planificare și respectarea planificărilor.
4. UTILIZAREA RESURSELOR ȘI A CONTEXTULUI

Este util să inventariezi resursele de care dispui și modul în care faci uz de ele. Acestea sunt complexe: oameni, proceduri, sisteme și aplicații software din calculator sau telefonul mobil, baze de date, alte facilități din interiorul și din afara organizației din care faci parte. Prea multă tehnologie poate să ducă, însă, la productivitate scăzută. Construirea și întreținerea de relații personale constructive, formale și informale, face parte din rețeta de succes și te ajută să previi și să rezolvi situațiile neașteptate.

Cuvinte cheie: folosirea tehnologiei disponibile, pro-activitate, comunicare și networking, asertivitate, muncă în echipă.
5. ÎMBUNĂTĂȚIREA CONTINUĂ

Dezvoltare sustenabilă înseamnă că deciziile și activitățile tale de astăzi să nu îți restricționeze potențialul și oportunitățile de mâine. Pașii mici făcuți în fiecare zi asigură progresul constant și permit dezvoltarea naturală. Îmbunătățirea continuă înseamnă căutarea permanentă de soluții atât în interior, cât și în exteriorul sistemului în care acționezi, dar și preocupare pentru învățare continuă. Încearcă să reduci „zgomotul“ și să îți optimizezi permanent modul de lucru.

Cuvinte cheie: consecvență în îmbunătățire săptămânală/lunară continuă, preocupare pentru eficientizare și pentru reducerea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •