Al treilea an de scădere fără precedent pe piaţa de fuziuni şi achiziţii

Bogdan Campianu EY Romania: Al treilea an de scădere fără precedent pe piaţa de fuziuni şi achiziţii

 În pofida aşteptărilor ca activitatea de fuziuni şi achiziţii să intre într-o fază de creştere sustenabilă la începutul acestui an, 2013 a marcat o scădere fără precedent la nivel global, pentru al treilea an consecutiv, informează un comunicat al EY, remis Manager Express.

Aceste scăderi poziţionează activitatea de fuziuni şi achiziţii la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani şi sub nivelul perioadei ”dot com”, în urmă cu treisprezece ani. Conform analizei EY, activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6,2% faţă de anul 2012, cu 37.257 de tranzacţii anunţate în cursul anului, în valoare de 2,3 mii de miliarde de USD, în scădere cu 6,3%, în pofida unor mega-tranzacţii  – cum ar fi Vodafone – Verizon, a treia cea mai mare tranzacţie realizată vreodată.

Pip McCrostie, Vicepreşedinte global EY, servicii de asistenţă în tranzacţii, spune:
“ În timp ce ultimul trimestru al anului 2013 a înregistrat o îmbunătăţire economică modestă, situaţia de pe piaţa de M&A a rămas nu foarte optimistă. Ca urmare, inerţia din domeniul tranzacţiilor s-a menţinut, deoarece mulţi jucători au optat ca şi până acum să rămână spectatori decât să participe activ pe piaţa de M&A. Dar  2014 ar trebui să reprezinte un punct de cotitură şi să marcheze ieşirea din această perioadă de recesiune prelungită de pe piaţa M&A. Există o bază solidă pentru tranzacţionare în ceea ce priveşte numerarul şi disponibilitatea creditării. Îmbunătăţirea încrederii din consiliile de administraţie din companii indică şi faptul că multe corporaţii îşi propun să obţină creştere în 2014 prin realizarea de achiziţii”.

China îşi consolidează locul 2 în clasament, însă economiile mature sunt pregătite să preia conducerea în activitatea de fuziuni şi achiziţii în 2014
Activitatea de fuziuni şi achiziţii a înregistrat rezultate mixte în cadrul ţărilor BRIC, cu o scădere abruptă în Brazilia (-27,5%), Russia (-23,8%) şi India (-9,2%), în timp ce China şi-a consolidat poziţionarea ca a doua cea mai importantă piaţă pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii. Volumul tranzacţiilor din China a crescut cu 4,6% comparativ cu 2012, iar valoarea a crescut, de asemenea, cu 38%.

Cum era de aşteptat, China a fost şi destinaţia preferată de corporaţii în 2013 pentru investiţii în pieţe emergente.
Totuşi, o scădere şi mai abruptă a valorii sectorului de fuziuni şi achiziţii de la nivel global a fost contrabalansată de o performanţă relativ robustă în S.U.A., unde s-a înregistrat o creştere de 27% a valorii tranzacţiilor faţă de anul precedent pentru achiziţia de active cu baza în Statele Unite.

Per total, activitatea de fuziuni şi achiziţii din S.U.A. – incluzând tranzacţiile de pe piaţa internă, cele venite din afara ţării şi cele iniţiate de companiile cu sediul în S.U.A. – a contribuit cu 52% ca valoare şi cu 28% ca volum la totalul tranzacţiilor globale – ilustrând impactul semnificativ pe care economia tranzacţiilor din S.U.A. îl are la nivel global.

”Influenţa economică globală a Chinei este în creştere şi acest lucru va continua”, a declarat Pip McCrostie. „Însă, reintrarea pe creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii în 2014 va fi condusă de economiile mature, pentru că majoritatea capitalului destinat investiţiilor este alocat pieţelor dezvoltate şi volumul şi valoarea tranzacţiilor în acele pieţe va avea un impact semnificativ în piaţa globală a tranzacţiilor”.

Germania a ocupat locul 3 ca valoare totală a tranzacţiilor, poziţionare la care a contribuit şi o dublare a activităţii de fuziuni şi achiziţii venind din afara ţării, care a însumat 74 de miliarde de USD în 2013. Marea Britanie şi Canada ocupă următoarele poziţii din top 5 ca valoare a tranzacţiilor.

Sectoare cu volume în scădere ale tranzacţiilor
Activitatea de fuziuni şi achiziţii a scăzut la nivel global în majoritatea sectoarelor comparativ cu 2012. Doar sectoarele de energie şi utilităţi şi cel de imobiliare au înregistrat creşteri ale volumelor de tranzacţii. Cele mai mari scăderi au avut loc în sectorul metalurgic şi de minerit, cu 27%, şi în cel de petrol şi gaze, cu 21%. Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare având în vedere nivelul activităţii de fuziuni şi achiziţii în aceste sectoare între 2008 şi 2010.

În ceea ce priveşte valoarea, mega-tranzacţiile au adus o creştere de 153% în sectorul de telecomunicaţii, mai ales prin tranzacţia Verizon-Vodafone, iar sectorul de media şi divertisment a înregistrat o creştere de 33%. Sectorul de biotehnologie a înregistrat, de asemenea, o creştere de 32%. Tranzacţiile din sectorul telecomunicaţiilor au fost determinate de apetitul în creştere pentru soluţiile în bandă largă, pe măsură ce operatorii se concentrează pe oferta de servicii de date. Au avut loc, de asemenea, câteva tranzacţii notabile între sectoare, mai ales în zona de tehnologie, media şi telecomunicaţii, cum ar fi cumpărarea diviziei de terminale mobile a Nokia de către Microsoft şi cumpărarea Kabel Deutschland de către Vodafone.

Sectorul metalurgic şi de minerit a înregistrat o scădere de 51% în termeni de valoare, în absenţa oricăror tranzacţii apropiate ca valoare de unele precum Glencore/Xstrata sau TNK/BP. Sectorul bancar şi de pieţe de capital, care luase un oarecare avânt în 2012 prin realinierea portofoliilor ca urmare a noilor măsuri de reglementare, a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă a valorii tranzacţiilor în 2013.

Perspective încurajatoare de creştere pentru 2014
În pofida unui nou an sub semnul recesiunii pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii, există perspective reale de relansare a activităţii de tranzacţionare în 2014.

Peste o treime dintre corporaţiile globale au în plan să realizeze achiziţii în anul următor – o creştere semnificativă a apetitului pentru tranzacţii comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă din anul trecut.

Există deja semnale că segmentul cel mai critic de tranzacţii, şi anume cel cu valori cuprinse între 500 de milioane de USD şi 1 miliard de USD, îşi revine, acesta fiind considerat, cel mai adesea, un etalon pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii în general. În cea de-a doua jumătate a anului 2013, a fost înregistrată o creştere medie lunară de 29% a volumului de tranzacţii în acest segment şi o creştere medie lunară de 26% a valorii tranzacţiilor – cea mai mare creştere înregistrată din anul 2000 încoace, exceptând scurta revenire din 2010.

“Segmentul superior din segmentul mediu de piaţă se bucură de un context favorabil iar activitatea de tranzacţionare are un start bun pentru creştere – chiar dacă modestă – în 2014”, spune Pip McCrostie. “Ştim că 68%  dintre marile companii globale care au în vedere să facă tranzacţii în 2014 spun că vor efectua achiziţii cu valori cuprinse între 500 de milioane de USD şi 1 miliard de USD. Mega-tranzacţiile sunt, în mare măsură, imune la condiţiile din piaţă şi vor continua să se întâmple. În plus, ne aşteptăm ca segmentul mediu să impulsioneze creşterea activităţii de fuziuni şi achiziţii, deoarece consiliile de administraţie din companii ţintesc să-şi consolideze activele cu unele care să le sprijine strategiile de creştere.

“După mai mulţi ani de recesiune, ar trebui să asistăm la o revenire, treptată dar constantă, pe creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii în 2014, pe măsură ce tranzacţiile reintră în atenţia companiilor care caută să încheie tranzacţii ingenioase şi sustenabile”.

„Nici în România piaţa de fuziuni şi achiziţii nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor de la începutul anului 2013, rămânând, în cel mai bun caz, la acelaşi nivel cu 2012. Lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal şi de reglementare, precum şi dificultatea atragerii de finanţare bancară, au influenţat evoluţia pieţei în 2013. S-au remarcat în 2013 un număr de tranzacţii importante în  sectorul serviciilor financiare, în timp ce sectorul energiei, în particular cel al energiei regenerabile, a fost cel mai afectat de instabilitatea mediului de reglementare. Pentru 2014, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor ar trebui să reia tendinţa de creştere, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor de creditare şi al recâştigării aşteptate a statutului de ţară cu rating investment grade,“ spune Bogdan Câmpianu, director executiv Corporate Finance, EY România.

Despre datele folosite în raport

Volumele şi valorile au ca sursă ThomsonOne (25.11.13) iar datele despre apetitul pentru fuziuni şi achiziţii provin din studiul EY Capital Confidence Barometer (octombrie 2013).

Valorile şi volumele au la bază date anuale actualizate (25.11.13), extrapolate pe baza unor modele M&A dezvoltate în urma analizei anuale şi istorice 2000-2012. Aceste modele se aplică global, geografic şi pe industrii. Volumele sunt, de asemenea, ajustate în funcţie de o analiză a decalajului în raportare realizată de către ThomsonOne.

 

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •