Doar 3 din 10 tineri îşi aleg primul job în domeniul în care au studiat

Doar 3 din 10 tineri isi aleg primul job in domeniul in care au studiat

Mai bine de jumătate dintre români (53,42%) aleg, pentru prima angajare, joburi în domenii precum vânzări (18,7%), producţie (11,8%), industria ospitalieră (9,09%), servicii externalizate (call-center – 6,34%) sau lucrează pe poziţii de muncitori necalificaţi (6,49%), conform unui studiu derulat de platforma de recrutare online eJobs.

La polul opus, al domeniilor către care se orientează cel mai puţin tinerii aflaţi la început de carieră, se află comunicarea şi marketingul (0,28% din totalul respondenţilor), ingineria şi IT-ul (1,44%), contabilitatea (1,73%) sau învăţământul (1,01%). Chiar dacă aproape jumătate dintre români (46,83%) se angajează, pentru prima dată, înainte de a împlini 20 de ani, lipsa experienţei este cea mai mare piedică de care spun că se lovesc atunci când caută un loc de muncă.

Un sfert dintre respondenţi au probleme în a identifica job-urile compatibile cu pregătirea şi aşteptările lor, 16,71% nu ştiu unde anume să caute oportunităţi de muncă, 14% nu au suficientă încredere în ei înşişi, în timp ce 13% nu ştiu cum să-şi redacteze CV-ul sau cum să aplice pentru un loc de muncă. Aproape 12% dintre cei care au participat la studiu spun că nu reuşesc să se angajeze pentru că au aşteptări salariale prea mari sau nu sunt dispuşi să respecte un program fix de lucru.

„1 din 5 români cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nici nu lucrează, nici nu studiază, potrivit unor date recente făcute publice de Eurostat. Cu toate acestea, companiile sunt extrem de active în zona angajărilor pentru poziţii de entry level. În acest moment, aproximativ 30.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru candidaţii cu nivel minim de experienţă, pe eJobs.ro. Dar, chiar şi aşa, găsirea unul loc de muncă este un pas foarte important pentru cei care intră pentru prima oară pe piaţa muncii. Se simt debusolaţi, nu ştiu ce să facă, pe cine să întrebe, unde să caute şi unii nici măcar nu ştiu ce li se potriveşte.”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În ciuda faptului că 20% dintre tineri nu lucrează înainte de împlinirea vârstei de 24 de ani, 6 din 10 participanţi la cercetare cred că vârsta cea mai potrivită pentru prima angajare este sub 20 de ani. Un sfert dintre respondenţi aleg varianta 20-21 de ani, 14% spun 22-25 de ani şi aproape 4% consideră că primul job ar trebui luat după vârsta de 25 de ani. Pentru ei, cele mai importante criterii în alegerea unui loc de muncă sunt oportunităţile de dezvoltare personală, salariul şi flexibilitatea programului. Acestea sunt secondate de aspecte precum reputaţia companiei, compatibilitatea dintre job şi domeniul în care au studiat sau distanţa dintre serviciu şi casă.

„Acumularea unei experienţe profesionale este principalul obiectiv pe care îl au tinerii, în momentul de start al carierei lor şi principalul declanşator al deciziei de angajare. Acesta este, poate, şi unul dintre motivele pentru care sar destul de uşor de la un loc de muncă la altul. 38% stau cel mult 6 luni la primul job şi sunt pregătiţi să plece în altă parte atunci când primesc o ofertă mai bună”, a adăugat Bogdan Badea.

Potrivit studiului, 62% dintre respondenţi susţin că platformele de recrutare reprezintă mediul care le oferă cele mai mari şanse de angajare şi 75% le folosesc exclusiv atunci când caută un loc de muncă. Aproximativ 20% se bazează pe recomandările pe care le primesc de la prieteni şi cunoştinţe. 8% aplică direct pe website-urile companiilor şi aproape tot atâţi încearcă să-şi găsească un job la târgurile de carieră.

Studiul eJobs a fost derulat în perioada mai – iunie 2018, pe un eşantion de 1.100 de respondenţi. 47% dintre aceştia au vârstele cuprinse între 19 şi 25 de ani. 41% dintre participanţi au studii liceale, iar 34,4% sunt absolvenţi universitari.

Foto: Pixabay

Citește și România, pe locul 2 în lume în privința deficitului de talente

  •  
  •  
  •  
  •  
  •