Efectele puterii asupra creierului

[shareaholic app="share_buttons" id="15618082"]
Care sunt efectele puterii asupra creierului

Fiecare dintre noi își dorește să dețină putere într-o măsură mai mare sau mai mică, dar nevoia există, fără îndoială. Psihologii s-au întrebat de-a lungul anilor și au studiat îndeaproape care sunt efectele puterii asupra creierului uman și cum ne este influențată percepţia asupra a tot ce ne înconjoară odată ce ne aflăm într-o poziție favorabilă. Iată câteva dintre rezultate, potrivit entrepreneur.com.

1. Dacă te simți puternic, devii propria sursă de inspirație

Potrivit unui studiu condus la Universitatea din Amsterdam, în 2015, oamenii care dețin puterea se consideră a fi o sursă de inspirație mult mai bună decât oricine altcineva. În cadrul cercetării realizate pe 140 de studenți ai universității, s-a descoperit că persoanele care se identificau cu ideea că îi pot convinge pe ceilalți să facă ceea ce vor ei consumau mult mai mult timp vorbind despre experiențele lor decât ascultând alte povești de viață. Acesta este un indicator de suficiență, potrivit specialiștilor de la Research Digest. „Oamenii puternici nu se așteaptă ca alții să le îndeplinească nevoile și le este dificil să considere alte persoane demne de a fi o sursă de inspirație,” scrie Alex Fradera, Research Digest.

2. Dacă te simți puternic, vei acționa primul

Potrivit altor două studii conduse în 2003 și 2007, la Universitatea Columbia, persoanele care se consideră puternice sunt cele care reacționează și acționează primele. Ele vor trage prima carte într-un joc de noroc, vor repara din proprie inițiativă un ventilator defect dintr-o încăpere, vor reacționa la problemele sociale și vor vorbi primii într-o negociere. Asta pentru că oamenii puternici percep mai slab piedicile în drumul lor spre a obține ceea ce își doresc. ”Câmpul vizual al prădătorilor este restrâns la nivelul pradei, lăsând foarte puțin loc pericolelor iminente și potențialelor amenințări din mediul înconjurător. Această atenție puternic concentrată asupra prăzii îi determină să acționeze pentru a nu risca să o piardă,” scrie Jennifer A. Whitson, Universitatea din Texas.

3. Dacă te simți puternic, este foarte posibil să fii infidel

O cercetare făcută pe 1.561 de oameni de business, bazată pe criterii ierarhice și pe istoricul sau interesul oamenilor pentru infidelitate, a relevat faptul că puterea este asociată adesea cu infidelitatea pentru că aceasta sporește încrederea în abilitatea de a atrage parteneri. „Rezultatele ne-au arătat că un grad ridicat de putere este asociat pozitiv cu infidelitea pentru că puterea oferă încredere în capacitatea de a atrage parteneri. Această asociere a fost validată atât pentru cazuri deja petrecute de infidelitate, cât și pentru intenția de a înşela în viitor, indiferent de gen”, explică Joris Lammers, Universitatea Tilburg, Olanda.

4. Dacă te simți puternic, te simți departe de ceilalți oameni

Tot Universitatea din California a arătat că unul dintre efectele puterii este că acești oameni se simt aparte față de ceilalți pentru că ființele umane tind să se apropie atunci când sunt dependente unele de celelalte, pe același plafon social, și când interacționează suficient de mult. Conducătorii nu depind de oamenii din subordine aşa cum cei din urmă o fac față de șeful lor. În plus, oamenii puternici nu simt aceeași nevoie de asociere cu ceilalți. De asemenea, ei gândesc mult mai abstract decât alții și sunt mai preocupați de obiective decât de dezvoltarea de relații, iar izolarea este un rezultat al acestor comportamente.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •