Cât de atractiv este Bucureştiul pentru expaţi

Potrivit studiului Cost of Living 2015 realizat de Mercer, orașele asiatice și europene, mai precis Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) și Geneva (5), domină topul celor mai scumpe orașe pentru expați. Pe primul loc se află însă, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Deși acest oraș nu este perceput ca unul scump, bunurile importate și condițiile de siguranță și confort pentru expați sunt disponibile la prețuri ridicate.

Alte orașe care apar în top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) și Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa și N’Djamena (10) din Africa. Cele mai ieftine orașe pentru expați sunt Bișkek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) și Karachi, Pakistan (205).

Citeşte şi Robin Sharma vine la Bucureşti

Fluctuațiile valutare, cauzate de tulburări economice și politice, contribuie la creșterea costului programelor de mobilitate ale angajaților din organizațiile care se află în proces de globalizare pentru a deveni competitive și pe alte piețe. Studiul anual Cost of Living realizat de Mercer arată că factori precum instabilitatea piețelor imobiliare și inflația pentru bunurile și serviciilor au un impact semnificativ asupra costului total al companiilor care vor să aibă o forță de muncă globală.

„Pe măsură ce economia mondială devine din ce în ce mai interconectată, 75% dintre companii se așteaptă ca numărul angajaților expatriați să rămână stabil sau să crească în următorii doi ani, pentru a răspunde nevoilor de business”, a declarat Ilya Bonic, Președinte și Partener Senior, Mercer Talent. „Trimiterea angajaților în străinătate este necesară pentru a concura în piață și pentru a păstra cei mai talentați angajați, iar angajatorii au nevoie de o înțelegere completă și precisă a costului implicat.”

Europa, Orientul Mijlociu și Africa

Trei orașe europene se află în top 10 cele mai scumpe orașe pentru expați. Zurich (3), cel mai scump oraș european, este urmat de Geneva (5) și de Berna (9). Elveția rămâne una dintre cele mai scumpe țări pentru expatriați, ca urmare a creșterii majore a francului elvețian față de euro.

În afară de orașele din Anglia, orașele din Europa de Vest au scăzut în clasament, în principal din cazul slăbirii monedelor locale față de dolarul american. În timp ce Londra (12) își păstrează poziția, Aberdeen (82) și Birmingham (80) urcă în clasament. Paris (46), Viena (56) și Roma (59) au scăzut cu 19, 24, respectiv 28 de locuri. Orașele germane Munchen (87), Frankfurt (98) și Berlin (106) au scăzut semnificativ, precum și Dusselforf (114) și Hamburg (124).

Ca rezultat al slăbirii monedelor locale față de dolarul american, cele mai multe orașe din Europa de Est și Centrală au scăzut de asemenea în clasament. Praga (142), Budapesta (170) și Minsk (200) au scăzut cu 50, 35 și, respectiv, 9 locuri, cu toate că prețul chiriilor s-a menținut în aceste localități. Și Bucureștiul se află în această situație, trecând de pe poziția 159 de anul trecut pe 178 în 2015. Sofia și Belgradul urmează trendul și ajung pe poziția 187, respectiv, 196, rămânând în continuare mai ieftine decât Bucureștiul. Varșovia prezintă, de asemenea, o scădere a costurilor de întreținere și ajunge pe 175, de pe poziția 142 în 2014.

Moscova (50) și St. Petersburg (152) au scăzut cu 41, respectiv 117 poziții, ca urmare a deprecierii semnificative a rublei rusești față de dolarul american, scăderii prețului petrolului, dar și lipsei de încredere în moneda proprie după ce țările vestice i-au impus Rusiei sancțiuni.

Tel Aviv (18) este și în acest an cel mai scump oraș din Orientul Mijlociu, urmat de Dubai (23), Abu Dhabi (33) și Beirut (44), toate dintre acestea urcând în clasament în acest an. Jeddah (151) continuă să fie cel mai ieftin oraș din regiunea sa, cu toate că a urcat 24 de poziții față de anul trecut.

Mai multe orașe din Africa continuă să fie printre cele mai scumpe, reflectând costurile ridicate de trai și prețurile mari ale bunurilor pentru expatriați. Luanda (1) rămâne orașul cel mai costisitor din Africa și la nivel global, urmată de N’Djamena (10), Victoria (17) și Libreville (30). Cu toate că a urcat 5 poziții, Cape Town (200) rămâne cel mai ieftin oraș din regiune, reflectând slăbirea randului sud-african față de dolarul american.

America

Orașele din Statele Unite au urcat masiv pe scara celor mai scumpe orașe din lume datorită aprecierii dolarului american față de alte monede importante. În timp ce New York (16), orașul cel mai bine poziționat din regiune, și-a păstrat aceeași poziție ca anul trecut, orașe de pe coasta de vest, inclusiv Los Angeles (36) și Seattle (106) au urcat 26, respectiv, 27 de locuri. Cleveland (133) și Winston Salem (157) sunt cele mai ieftine orașe pentru expați din SUA.

În America de Sud, Buenos Aires este cel mai scump oraș, urcând 67 de locuri și ocupând în acest an poziția 19. Urcarea acestuia se datorează creșterii puternice a prețului bunurilor și serviciilor. Capitala Argentinei este urmată de Sao Paolo (40) și Rio de Janeiro (67). Alte orașe din America de Sud care au urcat în clasamentul celor mai scumpe orașe pentru expați sunt Santiago (70) și Managua (199). Caracas, Venezuela, a ieșit din top din cauza situației complexe a monedei – poziția sa ar fi variat foarte mult în funcție de cursul valutar oficial folosit.

Orașele canadiene au scăzut în clasamentul acestui an, cel mai scump oraș, Vancouver, ajungând pe locul 199, după o pierdere de 23 de poziții. Toronto (126) a pierdut 25 de locuri, în timp ce Montreal (140) și Calgary (146) au scăzut cu 17, respectiv 21 de poziții.

Asia Pacific

Cinci dintre primele 10 orașe din clasament din acest an sunt în Asia. Hong Kong (2) este cel mai scump oraș ca urmare a monedei sale ancorate de dolarul american și a creșterii costul de trai la nivel local. Acest centru financiar global este urmat de Singapore (4), Shanghai (6), Beijing (7), precum și de Seul (8) – toate urcând în clasament, cu excepția orașului Singapore care a rămas pe o poziție constantă. Tokyo (11) a scăzut cu patru locuri.
Orașe australiene au continuat să scadă în clasament ca urmare a deprecierii monedei locale față de dolarul american. Sydney (31), cel mai scump oraș din Australia pentru expați, a scăzut cu 5 locuri față de anul trecut, alături de Melbourne (47) și Perth (48), care au scăzut cu 14 și, respectiv, 11 poziții.
Cel mai scump oraș al Indiei, Mumbai (74), a urcat 66 de locuri în clasament datorită creșterii sale economice rapide, inflației pe coșul de bunuri și servicii, precum și datorită monedei stabile în raport cu dolarul american. Acesta este urmat de New Delhi (132) și Chennai (157) care au crescut în clasament cu 25 și, respectiv, 28 de puncte. Bangalore (183) și Calcutta (193), cele mai ieftine orașe din India, au urcat de asemenea în clasament.

Tot în Asia, Bangkok (45) a crescut cu 43 de locuri față de anul trecut. Hanoi (86) și Jakarta (99) au urcat de asemenea în clasament, cu 45, respectiv, 20 de locuri. Karachi (205) și Bishkek (207) rămân cele mai ieftine orale din regiune pentru străini.

Studiul Mercer Cost of Living este unul dintre cele mai cuprinzătoare studii de acest fel din lume și este creat pentru a ajuta companiile multinaționale și guvernele  să determine nivelul de remunerație corespunzător pentru angajații transferați în străinătate. Orașul New York este folosit drept referință, astfel că toate celelalte orașe sunt comparate cu acesta. Mișcările valutare sunt măsurate față de dolarul american.

Studiul acoperă 207 orașe de pe cinci continente și măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

Despre Mercer

Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remunerație și cariere și este reprezentată pe piaţa din România de compania soră Marsh. Mercer îşi ajută clienţii din întreaga lume să îmbunătăţească sănătatea, remuneraţia şi performanţa celei mai importante resurse – cea umană. Mercer are peste 20.000 de angajaţi în peste 40 de ţări, având operațiuni în mai mult de 130 de țări. Mercer este parte din Marsh & McLennan Companies, o echipă globală de companii de servicii profesionale care oferă clienţilor recomandări şi soluţii în materie de riscuri, strategii şi capital.

(Foto: Mario Sánchez Prada, www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •