Cât de mulțumiți sunt românii de locurile lor de muncă

Cât de mulțumiți sunt românii de locurile lor de muncă

Mare parte a cetățenilor din orașele europene cred că este foarte dificil să îți găsești un loc de muncă. În comparație cu 2009, nesiguranța legată de joburi este mult mai mare, în unele zone chiar și cu 20%. Acestea sunt o parte dintre rezultatele prezentate într-un nou Eurobarometru al Comisiei Europene intitulat „Percepția asupra calității vieții în orașele europene”.

cifre eurobarometru 2

În doar nouă dintre orașele europene, locuitorii lor sunt de părere că ați găsi un loc de muncă nu este atât de greu. Acestea sunt Oslo, Praga, Munchen, Zurich, Bratislava, Istanbul, Helsinki, Stockholm și Antalya. București se află în acest top pe locul 10 în rândul marilor capitale europene ale căror locuitori cred că este destul de ușor să îți găsești de muncă.

Rezultatele Eurobarometrului arată, de asemenea că în țări precum Croația, Grecia, Ungaria, Italia, Spania sau Portugalia oamenii consideră că este greu să se angajeze. Aici, 8 din 10 persoane consideră că a găsit un loc de muncă este problematic.

În alte orașe precum Belfast, Marseille, Bialystok sau Cașovia, oamenii resimt și mai mult dificultatea găsirii unui job, într-o proporție de 70%.

În Cluj-Napoca,  procentul celor care cred că este greu să găsești un loc de muncă ajunge la 20%, iar în Piatra Neamț la 43%.

În ceea ce privește satisfacția față de locul de muncă, cel puțin trei pătrimi dintre respondenți, din 11 țări, erau mulțumiți de job-ul pe care îl aveau.

* 81 % dintre respondenții din Oslo sunt satisfăcuți de job-ul actual, 80% cei din Zurich, 78% dintre cei din Rennes.

* 39% dintre bucureșteni se declară destul de satisfăcuți de locul lor de muncă, la fel ca și 36% dintre clujeni și 33% dintre nemțeni.

În ansamblu, gradul de satisfacție față de locul de muncă este în 16 țări europene de peste 60%. În doar trei țări este sub 50%: Atena (34%), Valletta (36%) and Budapesta (42%)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •