Un sfert dintre angajaţii români şi-au pierdut locul de muncă sau au fost trimişi în şomaj tehnic din cauza crizei COVID-19

Un sfert dintre angajatii romani si-au pierdut locul de munca sau au fost trimisi in somaj tehnic din cauza crizei COVID-19

Unul din zece angajaţi care au participat la un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs spun că şi-au pierdut locul de muncă şi aproximativ 15% au fost trimişi în şomaj tehnic, în timp ce 16% au acum un salariu mai mic, iar peste 90% din angajaţi apreciază că e greu sau chiar foarte greu să găseşti un nou loc de muncă.

Citește și: Efectele coronavirusului. Peste 70% dintre companii nu au o strategie pentru astfel de situații

„Unul din zece angajaţi care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că şi-au pierdut locul de muncă şi aproximativ 15% au fost trimişi în şomaj tehnic, în timp ce 16% au acum un salariu mai mic. Doar pentru 32% dintre angajaţi situaţia profesională a rămas neschimbată, iar în contextul actual, cu riscuri mari pentru economie cauzate de epidemia de Covid-19, peste 90% din angajaţi apreciază că e greu sau chiar foarte greu să găseşti un nou loc de muncă”, arată sondajul.

Un sfert dintre angajaţii români şi-au pierdut locul de muncă sau au fost trimişi în şomaj tehnic din cauza crizei COVID-19

O treime dintre angajaţi sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte perspectivele lor profesionale şi, indiferent de situaţia actuală, se tem că ar putea să-şi piardă locul de muncă în perioada următoare, arată sondajul BestJobs, iar aproape 35% se aşteaptă să-şi găsească greu un nou loc de muncă dacă vor ajunge în această situaţie.

Perspectiva unui salariu mai mic îngrijorează alţi 28% dintre angajaţi, iar aproape 17% se tem că ar putea fi nevoiţi să se reprofileze în perioada următoare. Doar aproximativ 15% dintre respondenţi sunt convinşi că situaţia lor profesională va rămâne în continuare neschimbată în acest an.

Citește și: Deloitte: Piețele financiare, imposibil de previzionat! Încrederea, un indicator important în acest moment

Dintre cei care şi-au păstrat locul de muncă, chiar dacă nu în aceleaşi condiţii ca înainte de criză, mai mult de un sfert lucrează acum de acasă şi tot atâţia spun că lucrează cel puţin la fel sau chiar mai mult decât înainte. Totuşi, în cazul a 14% dintre angajaţii intervievaţi activitatea companiei s-a restrâns vizibil şi lucrează mult mai puţin în această perioadă.

„Pierderea locului de muncă implică presiuni financiare importante asupra bugetului de familie, în contextul în care mai bine de 36% dintre angajaţii care au răspuns sondajului BestJobs au recunoscut că nu au deloc economii, iar 42% spun că au bani cât să le ajungă pentru cheltuielile de trai cel mult trei luni”, mai relevă sondajul.

Doar 8% dintre respondenţi au afirmat că dacă îşi vor pierde locul de muncă din cauza acestei epidemii au bani în cont cât să trăiască liniştiţi cel mult un an.

Citește și: Coșul de cumpărături al românilor, din ce în ce mai mare

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-8 aprilie 2020, pe un eşantion de 922 de utilizatori de internet din România.

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •