Cât de receptivi sunt românii la promoțiile derulate de bănci de sărbători

Cât de receptivi sunt românii la promoțiile derulate de bănci de sărbători

Sărbătorile de iarnă presupun, în general, cheltuieli mai mari decât în restul anului, iar pentru acestea românii au nevoie de finanțare.

banci sarbatori 1

Conștiente de contextul favorabil reprezentant de această perioadă, dar și de nevoia lor de a-și îmbunătăți relația cu clienții, cele mai multe dintre bănci vin în întâmpinarea lor cu o ofertă de produse și servicii adaptată pentru acest interval din an: rațe fără dobândă la achiziționarea de electronice și electrocasnice, dobânzi promoționale la credite și produse de economisire, bani înapoi pe cardurile de credit etc.

Și se pare că aceste promoții au efectul așteptat a€“ potrivit unui sondaj realizat de portalul de servicii financiare Efin.ro , peste 60% dintre români consideră perioadă sărbătorilor de iarnă optimă pentru achiziționarea unui produs bancar.

La întrebarea:” Cum v-ar convinge băncile să achiziționați un împrumut în perioadă următoare?”, peste 70% din persoanele intervievate au indicat reducerile semnificative de dobânzi, în timp ce pentru 20% un rol decisiv îl au premiile ce pot fi câștigate.

Cei mai mulți dintre români (53%)  ar achiziționa un împrumut pentru a achita diverse datorii, astfel încât să între în noul an fără grijă acestora, în timp ce 25% ar solicita un credit pentru a plecă în vacanță.

€œEste deosebit de interesant faptul că românii cu venituri reduse, care înainte de criză s-au împrumutat mai mult decât își permiteau, au devenit acum reticenți în privință datoriilor a€“ așa cum erau în anii a€™90, în timp ce românii cu venituri medii și ridicate sunt în continuare deschiși spre împrumuturi bancare pentru a-și satisface nevoile de consum și distractie”, a afirmat Dragoș Cabat, Managing Partner Efin.ro.

banci sarbatori 2

Atunci când vine vorba despre sumă pe care românii doresc să o împrumute de la bancă, 42% dintre români ar solicita o sumă cuprinsă între 1.000 a€“ 5.000 euro (echivalent în lei).

„€œPutem observă că sumele pe care românii doresc să le împrumute nu corespund cu structură de venituri a populației, ci mai degrabă cu nevoile lor actuale. Populația nu are încă o educație financiară suficientă pentru a face o corelație între venituri și sumă pe care o pot împrumută, ci se gândesc doar la nevoile pe care trebuie să le acopere”, a subliniat Dragoș Cabat.

În pofida reducerii dobânzii de politică monetară de către Bancă Națională a României la minimul istoric de 4,25%, care a reprezentat un nou imbold pentru bănci pentru a reduce dobânzile aferente împrumuturilor, 58% dintre români consideră nivelul acestora ridicat. Pentru 42% dintre respondenți însă, dobânzile practicate de bănci la credite se află la un nivel acceptabil.

„În opinia noastră, un rol important în stabilirea așteptărilor privind rațele dobânzilor la credite îl are media, precum și rudele sau prietenii din străinătate, care realizează comparații simple între rațele de dobânzi în lei din România și cele în euro din țările din zonă euro”, a concluzionat Dragoș Cabat.

banci sarbatori 3

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioadă 3-5 decembrie, pe  un eșantion de 286 de respondenți pe bază unui chestionar structurat pe 6 întrebări.

Lansat în 2009, portalul financiar Efin.ro promovează produsele și serviciile oferite de instituțiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari: persoane fizice, IMM-uri, companii. Portalul este administrat de Financial View Media Services SRL.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •