Câte tipuri de plictiseală există

Câte tipuri de plictiseală există

În 2006, un studiu clasifica plictiseala în patru mari categorii. Acum, însă, publicația Motivation and Emotion a lansat un nou studiu care stabilește cinci tipuri de plictiseală, informează fastcoexist.com.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a aproape 150 de studenți și elevi americani care au răspuns la o serie de întrebări legate de activitățile lor pe parcursul a două săptămâni.

În urma analizării acestor activități s-a ajuns la concluzia că există cinci mari tipuri de plictiseală:

1.      Indiferentă

O persoană care resimte o astfel de plictiseală se simte relaxată sau ușor obosită.

2.      Calibra

În acest caz, persoana care suferă de plictiseală calibrată se află într-o stare oarecum meditativă, se gândește la cum să scape de starea în care se află și este deschisă la noi activități.

3.      În căutări

În acest caz, plictiseala începe să aibă note negative. Persoana se află într-o căutare continua, apăsătoare și activă de noi moduri de a ieși din starea de plictiseală și ia în considerare tot felul de alternative legate de hobby-uri sau muncă.

4.      Reactivă

La acest nivel plictiseala generează emoții negative. Persoana care resimte plictiseala reactivă trece și prin stări de agresivitate.

5.      Apatic

Este un tip de plictiseală atipică. Este la fel ca și cea reactantă, este neplăcută, dar în acest caz persoana începe să se simtă și deprimat și lipsit de speranțe.

Thomas Goetz, cercetător la Universitatea Konstanz din Germania, consideră că cele cinci tipuri de plictiseală au practic două mari dimensiuni. Una este cea a emoțiilor, plictiseala poate fi resimțită pozitiv sau neagativ, iar a doua dimensiune este cea a gradului de calm (plictiseala poate genera stări de agresivitate).

Mai departe, Goetz vrea să continute cercetarea și să stabilească dacă un anumit tip de plictiseală corespunde unei anumite categorii de vârstă sau unei culturi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •