Ce amintiri moștenim de la părinții noștri?

Ce amintiri moștenim de la părinții noștri?

Răspunsul este încă în proces de cercetare. Există, însă, evidențe clare că mediul înconjurător ne poate schimba radical viața, iar anumite amintiri ale părinților revin și copiilor.

memories

Până acum, specialiștii și-au concentrat studiile la nivelul șoarecilor. Unul dintre astfel de studii, realizat de Societatea de Neuroștiință din San Diego arată că șoarecii moștenesc anumite amintiri de la tatăl lor.

Ce fel de amintiri? Sunt amintiri legate de miros, dar și anumite amintiri specifice. Practic, este o confirmare a teoriei biologului Jean-Baptiste de Lamarck care era de părere că anumite caracteristicile dobândite de o persoană (în acest caz animal) în timpul vieții sunt moștenite de urmașii acestuia.

Memoria șoarecilor are, potrivit specialiștilor și o explicație epigenetică (epigeneza se referă la acele schimbări chimice, care pot fi provocare de diferite experiențe de viață și care afectează expresia genelor fără a altera codul genetic ).

Pornind de la această explicație, cercetătorii Societății de Neuroștiință din San Diego și-au axat studiul pe memoria olfactivă a șoarecilor.  Cercetătorii au încercat să îi determine pe unii dintre șoareci să le fie teamă de un anumit miros prin șocuri. În momentul în care acești șoareci au făcut pui, specialiștii au descoperit că teama indusă părinților lor, a fost moștenită și de către ei.

Studiul recent realizat de specialiștii din San Diego vine în completarea experimentului lui Ivan Pavlov care a dresat șoarecii să asocieze sunetul cu un clopoțel. Pavlov observa ulterior că pe măsură ce șoarecii lor avea la rândul lor pui, era nevoie de din ce în ce mai puține ședințe de dresare pentru aceștia.

De la acest experiment, cercetătorii au realizat că ar trebui să își concentreze atenția pe problematica răspunsurilor transgeneraționale în cazul oamenilor.

Marcus Pembrey, profesor specialist în pediatrie genetică la Universitatea din Londra este de părere că studiind ideea de moștenire epigenetică, acest lucru va aduce mai multe explicații legate de tulburările neuropsihiatrice, de obezitate sau diabet.

Anne Fergusom-Smith, specialist în genetică la Universitatea din Cambridge, consideră, la rândul ei, că acest studiu construiește un model de pornire pentru cercetări ulterioare care vor arăta ce anume facilitează transmiterea de trăsături induse de mediu.

Ce amintiri moștenim de la părinții noștri?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •