Ce noi locuri de muncă vor avea oamenii în 2025

Ce noi locuri de muncă vor avea oamenii în 2025

Noile tehnologii vor determina în viitor dispariția sau schimbarea unor locuri de muncă, dar și crearea unor noi categorii de joburi.

Compania americană Sparks&Honey, specializată în anticiparea unor astfel de schimbări pe piața muncii, a încercat deja să își imagineze ce noi locuri de muncă ar putea apărea până în 2025.

CEO-ul Sparks&Honey, Terry Young, a selectat pentru fastcoexist.com câteva dintre cele mai interesante ocupații pe care oamenii ar putea să le aibă în următorii zece ani.

Manager digital al morții

„Life-logging”-ul va deveni un mod de viață. Tot mai mulți oameni își vor dori să păstreze cât mai multe amintiri despre viața lor, de aceea va fi nevoie de cineva care să administreze toate aceste amintiri pe care o persoană le va lăsa moștenire după moarte.

Terry Young este de părere că deși în prezent, mai mult vedetele sunt preocupate de life-logging, în timp, și alte persoane vor începe să fie preocupate de conservarea în diverse forme a vieții lor (materiale scrise, fotografii, clipuri) și de cum vor fi folosite ele după moarte.

Consilier pentru școlarizare întreruptă sau ne-școlarizare

Potrivit firmei Sparks&Honey, oamenii nu vor mai urma programul educațional tradițional structurat pe cicluri de câte patru ani. În viitor, totul va fi mai flexibil, iar oamenii își vor alege cât timp să stea în școală, o lună într-un loc, altă lună în alt loc.

Pentru astfel de situații vor exista consilieri care să ajute persoanele să își găsească un drum coerent în viață.

Mecanic 3-D

În prezent, atunci când mecanicul vrea să schimbe o piesă, uneori ajunge să o comande din China sau alte locuri îndepărtate. În curând, însă, el ar putea să fabrice piesele la imprimanta 3-D.

”Echilibrator” microbian

În viitorul apropiat vor exista specialiști care se vor ocupa de stabilirea echilibrului nivelului de microbi din organism.

„Acești specialiști vor ști să citească genomul, bacteriile pentru a se asigura ești echilibrat fizic. Vor fi echivalentul celor care se ocupă de Feng Shui”, spune Terry Young.

Specialist în dezorganizare corporatistă

CEO-ul Sparks&Honey este de părere că, în curând, corporatiști își vor dori să aibă în echipă persoane care să se ocupe de dezorganizare, care să facă un mic ”haos organizat”.

Cel care se va ocupa de dezorganizare va avea drept scop să creeze o punte de legătură între compania pentru care lucrează și noul sistem al economiei colaborative, dar și un ecosistem mult mai bine repartizat.

Specialist în detoxifiere digitală

Trăim din ce în ce mai mult digital. Prin urmare, vom avea nevoie de oameni care să ne ajute să ne detașăm atunci când este nevoie de tot ce înseamnă online, virtual. Ba mai mult, spune Terry Young, vor exista programe speciale de detoxifiere digitală, așa cum există în cazul consumatorilor de alcool sau de droguri.

Păstor urban

Vrem să fim cat mai eco și încercăm să construim o infrastructură cât mai verde. De aceea, în anii următori, orașele vor avea nevoie de un ”păstor” care să se asigure respectăm legile societății ecologice,  că , spre exemplu … ne curățăm corect grădinile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •