Creșteri salariale în România – Studiului Salarial Mercer 2013

Creșteri salariale în România - Studiului Salarial Mercer 2013

Politicile de control ale costurilor se mențin, iar tendința conservatoare din anii trecuți se extinde și în acest an, arată Studiului Salarial Mercer 2013, realizat de  Consulteam.

Rezultatele studiului ne indică creșteri salariale cu aceleași valori ca anul trecut, valoarea medie fiind de 5%, aceeași ca și în 2012.

Acest trend este aliniat precauției internaționale și se înscrie în linia generală a investițiilor din companiile private din România. Accentul este pus în continuare pe performanță și pe talente, investițiile majore fiind alocate spre categorii mai reduse de angajați a€“ către top-performeri.

Tendința globală este subliniată și de previziunile de acordare a procentelor de creșteri salariale pentru 2013, care nu iau în calcul și procentul de creștere a inflației. În Serbia avem o creștere de 6,1%, însă rată inflației este estimată pentru acest an la 9,6%. În Bulgaria, țara cu cele mai mici salarii din Europa, procentul de creștere salarială este de 3,3%, iar cel al inflației de 2,3%. Polonia a rămas stabilă în ultimii doi ani, cu un procent de 3,8%, în Ungaria observăm un procent de 3,4%, iar Croația 3,1%.

Un alt trend pe piață europeană cu un impact vizibil în toate nivelurile forței de muncă este înghețarea salariilor. Companiile din întreagă Europa au fost nevoite să înghețe salariile în anii trecuți, această fiind una din situațiile mai fericite, însă chiar dacă situația se îmbunătățește pe plan economic, observăm că în special companiile din zonă Europei de vest sunt în continuare reținute și extrem de precaute în acordarea de creșteri salariale. În România însă, doar 10% dintre organizații mențin salariile la același nivel că anul trecut, restul acordă măcar pentru anumite categorii de angajați.

Bonusurile variabile reprezentate că și procent din salariul anual de bază, nu prezintă schimbări că și potențial de acordare față de anii trecuți, menținându-se la aceleași valori încă din 2010: top management – 20% din salariul anual, mid-management – 15% din salariul anual și specialiști între 10% și 15% din salariul anual. Cu toate acestea, obiectivele sunt atinse sau depășite de doar 50% dintre angajați, atinse într-o măsură mai mică față de anii trecuți, când cel puțin 65% dintre angajați își atingeau obiectivele și chiar le depășeau.

„Daca în ultimii doi ani identificăm o tendința conservatoare a companiilor privind creșterile salariale, acum putem confirmă că vorbim deja despre o practică care se repetă și anul acesta. Această înfățișează o nouă realitate, bazată pe prudența și rigurozitate.
Bugetarile creșterilor salariale și aprobarea acestora au fost din totdeauna o provocare pentru specialiștii din departamentul de resurse umane, însă ultimii ani demonstrează o mult mai mare concentrare a acestora pe criterii și sisteme de analiză a performanței, și răsplătirea angajaților în consecinta”, precizează Roxana Feregan, Consulting Manager în cadrul Consulteam.

Că și trenduri în ceea ce privește compensațiile și beneficiile pentru acest an subliniem nevoia unei segmentari a angajaților în funcție de performanță. Deoarece companiile caută noi idei pentru a îmbunătăți metodele de recompensare și recunoaștere a performanței, acestea își segmentează angajații, identificând top performeri – angajați cu rezultate foarte bune și angajați cu potențial de dezvoltare foarte ridicat.

a€œChiar dacă sunt nesesare și se impun reduceri de costuri, companiile trebuie să aibă în vedere că astfel de măsuri pot duce la scăderea sau lipsă angajamentului din partea angajaților. Motivarea angajaților este vitală și se traduce în eforturi crescute din partea organizațiilor spre zonă de dezvoltare a carierei și găsirea celor mai bune metode de retentie”, adaugă Roxana Feregan, Consulting Manager în cadrul Consulteam.

Fluctuația voluntară de personal (procentul de angajați care au părăsit companiile din proprie inițiativă) rămâne la aceeași valoare medie de 6%, că în 2012. Cu toate acestea, luptă în atragerea și reținerea a€œtalentelor” continuă și chiar se accentuează. Cerințele sunt mari, însă oamenii nu sunt atât de pregătiți sau la nivelul dorit. Acest dezechilibru în piață forței de muncă va avea în viitorul apropiat un impact asupra economiei.

Nesiguranța unei economii stabile atât la nivel local, în România, cât și la nivel internațional a afectat în ultimii ani bugetele de salarii, alte venituri (garantate sau variabile) și beneficiile. Precauția este în continuare la ordinea zilei, însă veștile nu sunt atât de rele luând în considerare faptul că doar 6% dintre companiile participante la studiu intenționează că în acest an să reducă din personal, un procent mai mic față de anul trecut, când acesta era de 8%. Totodată, anul acesta 46% își manifestă dorință de a angajă, iar 48% nu indică vreo schimbare în organigramă. Cea mai mare parte a companiilor au poziții disponibile fie de specialiști de nișă (IT, ingineri, producție, marketing, vânzări), fie posturi de management.

Studiul Salarial Mercer 2013, finalizat la sfârșitul lunii august, cu o participare a peste 170 de companii din majoritatea industriilor, marchează tendința companiilor către precauție în acordarea de creșteri salariale considerabile și acordarea acestora (în majoritate) că răsplată a performanțelor.

„În condițiile unor rezultate economice modeste anul acesta, companiile au bugetele de resurse umane extrem de limitate. Astfel, focusul este pe implementarea unor practici de plată variabila cât și a unor beneficii sau programe de recunoaștere a meritelor cât mai inovative.

Cu toate acestea, pentru performanță întâlnim și creșteri salariale individuale considerabile. De exemplu, ocupantul unei poziții Project Manager – Senior care a obținut rezultate deosebite, are un procent de creștere care poate atinge și 15%.„ comentează Oana Datki, South East Europe Managing Partner al Consulteam, reprezentant Mercer în România

Studiul Salarial Mercer conține rapoarte multiple cu informații detaliate privind tendințele politice și economice, tendințele pieței muncii din România, productivitatea forței de muncă, fluctuația de personal, politicile de remunerare ale companiilor participante, tipurile de beneficii acordate angajaților pe termen scurt și lung, beneficii în natură (tipul și valoarea lor), frecvență cu care sunt acordate acestea, posturile critice pentru angajarea candidaților potriviți și retenția de personal, precum și date salariale statistice detaliate pentru fiecare post inclus în studiu.

Companiile participante la Studiul Salarial Mercer 2013 sunt majoritatea multinaționale, din peste 12 industrii (industria bunurilor de larg consum, IT, Telecomunicații, Farmaceutic, Industrie grea și ușoară, Retail, Servicii, Construcții, Logistică etc.), și analizează pachețele de remunerare a peste 100.000 de angajați din România. Rezultatele acoperă mai mult de 500 de posturi din toate departamentele și industriile și sunt customizabile pentru toate regiunile țării și marile orașe, în funcție de cifră de afaceri a companiilor și a numărului de angajați.
 
 Despre Consulteam și Mercer
Grupul de Companii Consulteam, parte din Anxo Group, a fost fondat în anul 2000, ulterior dezvoltându-se că una dintre cele mai rapide afaceri de consultanță în domeniul resurselor umane din Europa de Est. Consulteam pune la dispoziția clienților servicii performanțe de recrutare și selecție, consultanță în politicile de compensații și beneficii, management al performanței, evaluare și administrare a personalului, precum și programe de training. Din 2002 grupul este partener strategic al Mercer în țările în care este prezent.

Fondat în 1937, Mercer Human Resource Consulting este leader-ul mondial în consultanță de resurse umane. Mercer își ajută clienții să înțeleagă, să dezvolte, să implementeze, și să cuantifice eficientă politicilor și programelor de resurse umane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •