Insolvenţele în România au scăzut cu 33%, în primul semestru. Cele mai afectate sectoare

Insolventele in Romania au scazut cu 33%, in primul semestru

Situaţia companiilor din România este mai bună, în contextul în care insolvenţele au scăzut cu 33%, în primul semestru din acest an, însă există în continuare mai multe dezechilibre, drept urmare se majorează numărul firmelor radiate şi cresc întârzierile la plată, arată un studiu realizat de Coface România.

Raportul privind evoluţia insolvenţelor în România pe parcursul primului semestru al anului 2019 punctează scăderea numărului de companii insolvente în această perioadă, cu 33%, în contextul unei creşteri economice reale susţinute, de 5,1%.

Raportul privind evoluţia insolvenţelor în România pe parcursul primului semestru al anului 2019 punctează scăderea numărului de companii insolvente în această perioadă, cu 33%, în contextul unei creşteri economice reale susţinute, de 5,1%. Cu toate acestea, evoluţia macroeconomică nu este sustenabilă, din cauza mai multor dezechilibre: adâncirea deficitului fiscal cu 81% în primul semestru al acestui an, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior, cea mai ridicată inflaţie anuală din cadrul UE, de 4,1%, creşterea deficitului comercial şi deprecierea monedei naţionale. Mai mult, analiza Coface arată că scăderea insolvenţelor este compensată de creşterea firmelor radiate, întârzierile la plată cresc semnificativ, iar companiile mari se confruntă cu un mediu economic dificil.

„După un deceniu în care aproximativ un milion de companii şi-au întrerupt activitatea, din care aproape 150.000 insolvente, fenomenul insolvenţelor scade la minime istorice. Astfel, numărul companiilor insolvente în primul semestru din acest an a scăzut cu 33% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior şi cu aproape -40% pe segmentul companiilor mari, cauzând astfel cele mai mici pierderi financiare (surplus al datoriilor peste nivelul activelor imobilizate) sau de ordin social (numărul locurilor de muncă) din ultimul deceniu. În ciuda acestui fapt, mediul de afaceri dă semne de slăbiciune, deoarece numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent a crescut cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce valoarea instrumentelor refuzate la plată s-a triplat,” a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania.

Conform datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă şi în baza metodologiei Coface, în primul semestru al anului 2019 s-au deschis 3.058 de proceduri noi de insolvenţă, în scădere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când s-au deschis 4.562 de insolvenţe. În acelaşi timp însă, companiile care au intrat în insolvenţă în perioada analizată au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimul deceniu, acest lucru fiind datorat scăderii numărului de companii mari care au intrat în incapacitate de plată.

În ceea ce priveşte numărul companiilor mari (cu cifra de afaceri peste 0,5 milioane euro) care au intrat în insolvenţă în perioada analizată, acesta a înregistrat o scădere de aproape 40%, ajungând la 174 de firme insolvente, atingând astfel nivelul minim din ultimul deceniu. Însă investiţiile scad, durata de rotaţie a stocului creşte, viteza colectării creanţelor rămâne la un nivel rapid, iar profiturile sunt reinvestite pentru scăderea gradului de îndatorare, aspecte dificile cu care se confruntă aceste companii.

Conform analizei Coface, primele 3 sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă sunt: comerţul cu ridicata şi distribuţie (480), sectorul construcţiilor (438) şi comerţul cu amănuntul (387).

Analizând numărul de insolvenţe raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv, analiza Coface evidenţiază următoarele sectoare de activitate, ca fiind primele 3 cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator (raportat la 1.000 de firme active): sectorul tranzacţiilor imobiliare, comerţul cu ridicata şi distribuţie şi sectorul transporturilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •