Studiu Valoria: 78% dintre companiile respondente spun că se luptă cu scăderea drastică a cererii

Studiu Valoria: 78% dintre companiile respondente spun ca se lupta cu scaderea drastica a cererii

Noua ediție a studiului „Evoluția afacerilor în 2020” realizat de Valoria în parteneriat cu Doingbusiness.ro aduce o perspectivă actualizată asupra modului în care companiile au ajustat evoluția afacerilor în a doua parte a anului 2020.

„Față de ediția de la începutul anului, cercetarea Evoluția prognozată a afacerilor din România arată o contractare puternică a activității companiilor sub impactul pandemiei.Rezultatele cercetării indică pesimismul-rezervat al companiilor privind valoarea cifrei de afaceri, a profitului și investițiilor. Totuși respondenții spun că a doua parte a anului nu este percepută ca fiind semnificativ mai nefavorabilă decât prima jumătate, când s-a declanșat pandemia COVID-19. Putem pune că managerii au reușit, în mare parte, să recalibreze activitatea companiilor, în funcție de industria din care fac parte, dar revenirea este încă departe.”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

Prognoza privind evoluția cifrei de afaceri

Față de prognoza de la începutul anului 2020, perspectiva de creștere a companiilor este puternic ajustată în a doua parte a anului sub impactul pandemiei. Vedem scăderi de -15pp (de la 28% la 13%) ale procentelor companiilor care prognozează o cifră de afaceri mai mare cu 5%-10%, respectiv de -12pp (de la 25% la 13%) ale celor care așteaptă o cifră de afaceri mai mare cu 10%-20% în acest an. Totodată, nu mai puțin de un sfert dintre companiile respondente spun că se așteaptă la scăderi ale cifrei de afaceri mai mari de -30% în 2020.

Citește și: BestJobs: Scădere de 23% în trimestrul trei pentru joburile de management

La nivel de industrii, o creștere a cifrei de afaceri cu 10%-20% este previzionată de 67% dintre firmele din industria farmaceutică și de sănătate, 37% dintre firmele din industria de IT, 32% dintre firmele de servicii profesionale, 23% dintre firmele de producție industrială și de 20% dintre firmele din telecomunicații. Pe de altă parte, cele mai multe companii din industia de turism (72%), media și publicitate (61%), dar și din construcții și imobiliare (33%) prevăd scăderi ale cifrei de afaceri mai mari de -30%.

Prognoza privind evoluția profitului

Previziunile privind evoluția profitului sunt puternic ajustate acum, comparativ cu cele de la începutul anului 2020. Vedem o scădere de 17pp, de la 26% la 9% pe palierul 5%-10% și de 10pp pe, de la 25% la 15%, pe palierul 10%-20%. În a doua parte a anului numai 11% dintre companii (față de 25% anterior) se așteaptă ca profitul lor să crească cu 1%-5% în acest an. Pe de altă parte observăm că se menține aproximativ același procent al companiilor (9%-10%) care spun că profitul lor va crește cu peste 20% în 2020, dar crește semnificativ, de la 10% la 45%, procentul companiilor care previzionează scăderi ale profitului în acest an.

La nivel de industrii, o creștere a profitului de 10%-20% este așteptată de 40% dintre firmele din industria farmaceutică și de sănătate și de 31% dintre firmele de servicii profesionale. Scăderi de peste -30% ale profitului sunt prognozată de companiile din turism (67%), media și publicitate (57%) și construcții (30%). Jumătate dintre firmele de transporturi spun că profitul lor va stagna în acest an. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •