La nivel global, fuziunile şi achiziţiile asigură randamente mai mari decât creşterea organică în sectorul minier

La nivel global, fuziunile şi achiziţiile asigură randamente mai mari decât creşterea organică în sectorul minier

Activităţile de fuziuni şi achiziţii au generat, în ultimii zece ani, randamente mai mari pentru companiile din sectorul minier şi cel metalurgic decât creşterea organică prin investiţii în proiectele interne ale companiilor.

mining

Conform datelor analizate şi prezentate de EY, companiile cu cel mai înalt nivel de cheltuieli alocate pentru fuziuni şi achiziţii, calculat ca procent din valoarea lor de piaţă, au înregistrat cele mai bune randamente pentru acţionari (+ 414%) în perioada 2002-2012, comparativ cu randamentele generate de companiile care au investit în dezvoltarea organică (+ 181%).

Acest lucru demonstrează că o tranzacţie potrivită poate crea valoare companiei dacă este implementată corect. Totodată, se evidenţiază faptul că investiţiile organice nu sunt valorizate în momentul de faţă de către piaţă, generând randamente mai scăzute pentru cei care au făcut investiţii masive în proiecte de mare amploare „, spune Lee Downham, lider global EY, departamentul de tranzacţii în sectorul minier şi metalurgic.

Luând în calcul natura ciclică a industriei, analiza oferă perspective diferite asupra randamentelor totale generate în funcţie de perioada în care au fost măsurate. Se întăreşte, astfel, nevoia pentru companiile din sector de a lua decizii de investiţii pe un orizont mare de timp, deoarece valoarea unei investiţii organice poate fi cuantificată doar peste câţiva ani, luând în considerare perioada mai lungă necesară pentru începerea producţiei.

Analiza ia în calcul şi rezultatele studiului Capital Confidence Barometer: Mining & metals sector – conform cărora 73% dintre respondenţii din sectorul minier şi metalurgic cred că volumul tranzacţiilor efectuate va creşte în următoarele 12 luni.

Lee Downham spune: Companiile din acest sector au fost, în general, prudente şi concentrate pe activitatea operaţională în cea mai mare parte din acest an, însă există semnale că, pentru o bună parte dintre ele, lucrurile sunt pe cale să se schimbe”.

Conform studiului EY, Capital Confidence Barometer: Mining & metals sector72% dintre executivii din sectorul de minerit şi metalurgie consideră că economia globală se îmbunătăţeşte, comparativ cu doar 57% în urmă cu şase luni.

În mod similar, 73% dintre ei se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor din sector să se îmbunătăţească în următoarele douăsprezece luni. Pentru 55% dintre respondenţi creşterea este principalul obiectiv pentru anul viitor iar 24% dintre ei au afirmat că intenţionează să realizeze achiziţii.

Totuşi, diferenţele de evaluare a preţurilor tranzacţiilor, rămân, pe mai departe o provocare, în condiţiile în care 82% dintre repondenţi se aşteaptă să se menţină la acelaşi nivel cu cel din prezent sau să se mărească în următoarele 12 luni.

Creşterea volatilităţii preţurilor şi a ratei de schimb valutar face ca încheierea tranzacţiilor să fie mult mai dificilă iar această volatilitate se va menţine şi în următorii 2-3 ani. Acest lucru înseamnă o mai mare dificultate în armonizarea aşteptărilor cumpărătorului cu cele ale vânzătorului în ceea ce priveşte preţul.

Investitorii care se vor dovedi mai flexibili în realizarea de tranzacţii vor avea mai mult succes în încheierea acestora„.

Principalele rezultate identificate de studiul Capital Confidence Barometer: Mining & metals sector :

 • 73% dintre respondenţi se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor din sector să se îmbunătăţească în următoarele 12 luni.
 • 72% cred că economia globală se îmbunătăţeşte, în comparaţie cu 57% cu şase luni în urmă.
 • 68% au declarat că membrii consiliului de administraţie se concentrează pe alocarea capitalului, comparativ  cu 54% anul trecut.
 • 47% observă o îmbunătăţire a accesului la creditare.
 • 55% declară că principalul obiectiv este creşterea.
 • 43% dintre cei cu exces de lichidităţi intenţionează să investească în creştere în următoarele 12 luni.
 • 52% din creşterea organică se va concentra pe definitivarea poiectelor existente sau pe proiectele de dezvoltare a produselor de bază în pieţele existente.
 • 24%  intenţionează să realizeze achiziţii.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •