Minciuna în mesajele digitale – Cum să îți dai seama când cineva spune adevărul

Minciuna în mesajele digitale – Cum să îți dai seama când cineva spune adevărul

Un studiu recent publicat de specialiștii de la Universitatea Brigham Young a scos la iveală o serie de caracteristici specifice celor care mint atunci când dau un mesaj, informează cnet.com.

Minciuna în mesajele digitale – Cum să îți dai seama când cineva spune adevărul

Cercetarea efectuată de universitatea americană a și-a propus, de fapt, să identifice un model comportamental al celor care mint atunci când dau un sms, un mail sau când scriu pe rețelele de socializare. Studiul a constat într-un experiment bazat pe un program pe calculator în care au fost inserate conversațiile online ale celor peste 100 de student de la Unversitatea Nebraska și de la Universitatea din Arizona.

Studenții au răspundă la o serie de întrebări împărțiți în două tabere. Unii au fost puși să zică adevărul, alții să mintă. Concluzia? Mincinoșilor le ia mai mult timp să răspundă și, în general, obișnuiesc să trimită mesaje mai scurte.

“Conversațiile digitale sunt un teren <<fertil>> pentru ceea ce înseamnă decepții întrucât oamenii își pot ascunde cu ușurință identitatea, iar mesajele lor par adesea credibile”, a precizat profesorul Tom Meservy, de la universitatea Brigham Young.

În același timp, Tom Meservy, atrage atenția că oamenii reușesc să detecteze o minciună într-un procent de 54%, însă le este mai greu atunci când vine vorba de mesaje digitale. De aceea, specialiștii lucrează, în acest moment, și la câteva metode care să ne ajute să facem mai repede diferența între ceea ce este sau nu este adevărat într-un mesaj.

„Am început să identificăm semne ale celor care mint în mesaje, dar care nu sunt atât de ușor de perceput de către oameni. Ideal ar fi realizarea unui sistem care să identifice minciuna în timp real”.

Cercetătorii vor continua studiul și vor utiliza și alți senzori precum dispozitivul Kinect de la Microsoft care să îi jute să stabilească alte pattern-uri ale mincinoșilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •