Somnul scriitorilor și productivitatea

Stephen King medita într-o vreme asupra modului în care somnul poate fi considerat un act artistic.

În somn „învățăm să fim imoboli din punct de vedere artistic, iar, în același timp, ne încurajăm mințile să iasă dintr-un mod de gândire banal pe care în care suntem prinși pe timpul zilei”, spunea scriitorul american.

Pornind de la ideea că somnul este un bun „afrodisiac creativ”, cei de la Brainpicking.org au încercat să vadă cum a influențat somnul  marii scriitori și productivitatea acestora.

Cu o documentație complex în spate pusă la punct prin intermediul biografiilor, interviurilor, jurnalelor sau a unor lucrări de specialitate precum Daily Rituals: How Artists Work al lui Mason Currey sau Odd Type Writers: From Joyce and Dickens to Wharton and Welty, the Obsessive Habits and Quirky Techniques of Great Authors, scrisă de Celia Blue Johnson, au fost structurate programele de somn a 37 de scriitori.

Pentru acești 37 de scriitor, s-a încercat, ulteriori, stabilirea nivelului de productivitate raportat la numărul de lucrări publicate și de premiile primite.

În urma analizezi care a durat câteva luni bune, s-a reușit realizarea unui material grafic în care se pot observa în ordine crescătoare cum obișnuiau marii scriitori să doarmă, pornind de la insomniacul Balzac pentru care ora de trezire era 1 dimineața și terminând cu Charles Bukowski.

productivitywriters_500_1

  •  
  •  
  •  
  •  
  •