Sondaj OECD – Țările asiatice în topul statelor cu cele mai bune sisteme educaționale

Sondaj OECD - Țările asiatice în topul statelor cu cele mai bune sisteme educaționale

Țările asiatice au obținut cele mai bune rezultate în cadrul celui mai recent sondaj PISA (The Programme for International Student Assessment) realizat de OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) cu scopul de a evalua abilitățile și nivelul cunoștințelor în vârstă de 15 ani, informează oecd.org.

Cel mai recent studiu a fost realizat în rândul a peste 510.000 de studenți din 65 din țări și a presupus o testare în domenii precum matematica, cititul și știința. Accentul s-a pus, însă, pe rezultatele la matematică întrucât oamenii de știință au descoperit că această materie este un bun predictor pentru ce venituri vor avea tinerii la maturitate.

Orașul Shanghai din China și Singapore au obținut cele mai bune rezultate la matematică. Ele sunt urmate de Hong Kong, Taipei, Coreea, Macao, Japonia, Liechtenstein, Elveția și Olanda.

„Cu un nivel înalt de șomaj în rândul tinerilor, cu o creștere a inegalităților și cu o nevoie mare de accelerare a creșterii economice, este nevoie ca tinerii să deprindă acele abilități de care au nevoie pentru a avea success”, a explicat secretarul general al OECD.

Studiul a scos la iveală și o serie de caracteristici ale celor mai bune sisteme educaționale. În Asia unde rezultatele au fost foarte bune, se pune accent pe o antentă selectare și pregătire a profesorilor. Contează mai mult calitatea cursurilor, iar fiecare clasă în parte are anumite ținte bine stabilite pe care trebuie să le îndeplinească.

Brazilia, Germania, Israel, Italia, Mexic, Polonia, Portugalia, Tunisia și Turcia au arătat îmbunătățiri periodice ale sistemului educațional. Punctajul României a crescut, de asemenea, periodic. Ca o comparație, însă, de exemplu, dacă pentru rezultatele la matematică România a adunat 445 de puncte, Shanghai are un total de 613 puncte.

În raportul cu genul, băieții se descurcă mai bine la matematică. Ei au obținut rezultate mai bune în 37 din cele 65 de țări.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •