Un nou studiu îţi demontează toate scuzele pentru a nu fi mai onest

Un nou studiu iti demonteaza toate scuzele pentru a nu fi mai onest

Dacă crezi că îţi faci viața mai ușoară prin faptul că spui adevărul doar pe jumătate și prin minciuni “nevinovate”, să știi că tot ce faci este să îţi creezi nefericire.

Potrivit științei, toți suntem niște mari mincinoși. Un studiu a arătat că 60% dintre oameni nu pot să treacă printr-o discuție de 10 minute fără a minți. Alte cercetări arată că o persoană obișnuită minte cel puțin o dată pe zi, și asta fără a menționa măcar chestiuni de politică sau dating online.

De ce nu putem spune adevărul? Întradevăr, unii oameni sunt mincinoși patologici. Dar, de fapt majoritatea dintre noi sfârșește prin a minţi în încercarea de a fi cumsecade. Îi spunem colegei noastre că noua coafură este grozavă când nu este absolut deloc adevărat. Fugim dintr-o întâlnire neplăcută cu scuza falsă că a apărut o urgenţă. Ne prefacem că avem o relaţie în regulă cu partenerul nostru, deoarece conversația alternativă pare ciudată.
Pe scurt, credem că o minciună ne face viața mai fericită. Oare? Un nou studiu sugerează că onestitatea ar putea fi mult mai plăcută decât te aștepți.

Minciunile tale “nevinovate” îți răpesc fericirea.
Pentru a testa modul în care renunțarea la minciună ne afectează, o echipă din cadrul Universității din Chicago a efectuat o serie de experimente care le-au cerut participanților să fie brutal de cinstiți și apoi au comparat așteptările lor cu privire la experiență vs. realitate. De exemplu, un grup a fost rugat să își mențină onestitatea totală timp de trei zile și să raporteze înapoi. Altul a fost îndrumat spre a avea o conversație complet deschisă pe teme dificile cu un prieten apropiat, în timp ce oamenii de știință au asistat la aceasta din culisele laboratorului.

Ce a dezvăluit toată această anchetă? „În toate experimentele, indivizii se așteaptă ca onestitatea să fie mai puțin plăcută și să ofere mai puțină conexiune socială decât o oferă în mod real”, afirmă UChicago News. Acest lucru reamintește alte cercetări recente care au constatat că exprimarea recunoștinței este, de asemenea, mai puțin ciudată și mai apreciată decât cred oamenii că va fi.

Toate acestea arată că fiind autentic și deschis, în timp ce uneori acest lucru este terifiant, este într-adevăr baza unei conexiuni autentice (precum și pentru colaborarea productivă). Și acea conexiune autentică este baza pentru întreaga noastră stare de fericire.

„Suntem adesea reticenți în a avea conversații complet oneste cu alții. Credem că oferim feedback critic iar prin faptul că ne deschidem privind secretele noastre credem că va fi inconfortabile atât pentru noi, cât și pentru cei cu care vorbim”, a spus cercetătorul Emma Levine. De fapt, onestitatea ne face mai fericiți și ne întărește relațiile cu ceilalţi.

„Prin evitarea onestității, indivizii pierd oportunități pe care le apreciază pe termen lung și pe care și-ar dori să le repete”, adaugă ea.
Așadar, dacă încă îţi faci planul cu obiceiuri bune pentru noul an, iată o idee pentru tine: Setează-ţi obiectivul de a fi mult mai cinstit în acest an. Știința sugerează că vei avea mai multe beneficii și mai puţină suferinţă decât te aștepți să ai.

Sursa: Inc.com

Foto: Pixabay

Citește și Iată de ce ar trebui să faci mai multe lucruri la care nu te pricepi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •